Aby uzyskać idealnie gładki krem budyniowy, należy uważać na kilka popularnych błędów. Wiele gospodyń dodaje zbyt zimne masło lub za długo ubija masę, przez co krem przestaje być gęsty i aksamitny. To jednak nie wszystko, o czym warto pamiętać. Moja babcia do kremu budyniowego dodaje również żółtka jaj. Dzięki temu krem zyskuje głębię smaku i piękny, lekko żółty kolor. Takiego kremu nie powstydziliby się najlepsi szefowie kuchni. Więcej kulinarnych inspiracji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Gotowym kremem budyniowym możemy nadziewać ciasta, ciasteczka i inne domowe desery oraz wypieki. Jeśli nie możesz zużyć całego kremu od razu, przełóż go do czystego słoiczka i trzymaj w lodówce. Pamiętaj jednak, że nie wytrzyma dłużej niż trzy dni, dlatego warto zaplanować w tym czasie wypieki, do których przyda się domowy i obłędnie aksamitny krem budyniowy. Smacznego!