• Link został skopiowany

Sekret idealnie gładkiego kremu budyniowego? Ten dodatek do ciast będzie lepszy, jeśli zastosujesz babciną radę

Krem budyniowy nadaje się do wielu ciast i deserów. Można użyć go do wyśmienitej karpatki, kruchych tartaletek lub przełożyć nim cienkie wafle. Możliwości jest dużo, ale bez dobrego kremu nic z tego nie wyjdzie. Moja babcia twierdzi, że kluczem do sukcesu jest dodanie tego składnika.
Idealnie aksamitny krem budyniowy, który zrobisz samodzielnie w domu. Trudno o smaczniejsze wypełnienie do deserów.
Fot. Gingagi / iStock

Aby uzyskać idealnie gładki krem budyniowy, należy uważać na kilka popularnych błędów. Wiele gospodyń dodaje zbyt zimne masło lub za długo ubija masę, przez co krem przestaje być gęsty i aksamitny. To jednak nie wszystko, o czym warto pamiętać. Moja babcia do kremu budyniowego dodaje również żółtka jaj. Dzięki temu krem zyskuje głębię smaku i piękny, lekko żółty kolor. Takiego kremu nie powstydziliby się najlepsi szefowie kuchni. Więcej kulinarnych inspiracji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Karpatka

Składniki:

  • 500 ml tłustego mleka,
  • 3 żółtka,
  • 3/4 szklanki białego cukru,
  • 2 opakowania cukru wanilinowego,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 100 g tłustego masła.

Domowy krem budyniowy smaczny tak, jak u babci. Zjesz go, zanim upieczesz ciasto

  1. Do garnka przelewamy 400 ml mleka. Gotujemy na małym ogniu. 
  2. W osobnym naczyniu ucieramy żółtka z cukrem i cukrem wanilinowym do uzyskania puszystej masy.
  3. Do żółtek z cukrem dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz pozostałe 100 ml mleka. 
  4. Do gotującego się mleka dolewamy jajeczną masę. Całość mieszamy, stale gotując, by zapobiec powstawaniu grudek.
  5. Gdy krem budyniowy zgęstnieje, zdejmujemy garnek z ognia.
  6. Krem pozostawiamy do przestudzenia w chłodnym miejscu.
  7. W międzyczasie miksujemy miękkie masło na puszystą masę.
  8. Do masy maślanej partiami dodajemy przestudzony budyń i miksujemy na idealnie gładki krem.

Gotowym kremem budyniowym możemy nadziewać ciasta, ciasteczka i inne domowe desery oraz wypieki. Jeśli nie możesz zużyć całego kremu od razu, przełóż go do czystego słoiczka i trzymaj w lodówce. Pamiętaj jednak, że nie wytrzyma dłużej niż trzy dni, dlatego warto zaplanować w tym czasie wypieki, do których przyda się domowy i obłędnie aksamitny krem budyniowy. Smacznego!

Więcej o: