Sekret idealnie gładkiego kremu budyniowego? Ten dodatek do ciast będzie lepszy, jeśli zastosujesz babciną radę

Krem budyniowy nadaje się do wielu ciast i deserów. Można użyć go do wyśmienitej karpatki, kruchych tartaletek lub przełożyć nim cienkie wafle. Możliwości jest dużo, ale bez dobrego kremu nic z tego nie wyjdzie. Moja babcia twierdzi, że kluczem do sukcesu jest dodanie tego składnika.

Aby uzyskać idealnie gładki krem budyniowy, należy uważać na kilka popularnych błędów. Wiele gospodyń dodaje zbyt zimne masło lub za długo ubija masę, przez co krem przestaje być gęsty i aksamitny. To jednak nie wszystko, o czym warto pamiętać. Moja babcia do kremu budyniowego dodaje również żółtka jaj. Dzięki temu krem zyskuje głębię smaku i piękny, lekko żółty kolor. Takiego kremu nie powstydziliby się najlepsi szefowie kuchni. Więcej kulinarnych inspiracji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Karpatka

Składniki:

  • 500 ml tłustego mleka,
  • 3 żółtka,
  • 3/4 szklanki białego cukru,
  • 2 opakowania cukru wanilinowego,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 100 g tłustego masła.

Domowy krem budyniowy smaczny tak, jak u babci. Zjesz go, zanim upieczesz ciasto

  1. Do garnka przelewamy 400 ml mleka. Gotujemy na małym ogniu. 
  2. W osobnym naczyniu ucieramy żółtka z cukrem i cukrem wanilinowym do uzyskania puszystej masy.
  3. Do żółtek z cukrem dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz pozostałe 100 ml mleka. 
  4. Do gotującego się mleka dolewamy jajeczną masę. Całość mieszamy, stale gotując, by zapobiec powstawaniu grudek.
  5. Gdy krem budyniowy zgęstnieje, zdejmujemy garnek z ognia.
  6. Krem pozostawiamy do przestudzenia w chłodnym miejscu.
  7. W międzyczasie miksujemy miękkie masło na puszystą masę.
  8. Do masy maślanej partiami dodajemy przestudzony budyń i miksujemy na idealnie gładki krem.

Gotowym kremem budyniowym możemy nadziewać ciasta, ciasteczka i inne domowe desery oraz wypieki. Jeśli nie możesz zużyć całego kremu od razu, przełóż go do czystego słoiczka i trzymaj w lodówce. Pamiętaj jednak, że nie wytrzyma dłużej niż trzy dni, dlatego warto zaplanować w tym czasie wypieki, do których przyda się domowy i obłędnie aksamitny krem budyniowy. Smacznego!

Więcej o: