• Link został skopiowany

Śląskie śniadanie w obłędnym wydaniu. Połącz jaja z tym składnikiem i ciesz się nietypowym posiłkiem

Regionalne kuchnie oferują wiele smakowitości, a także nietypowych rozwiązań, które warto zastosować w swojej kuchni. Smakołykiem rodem ze Śląska jest wajecznica, czyli klasyczne jaja z dodatkiem swojskiego produktu. Tu króluje prostota, smak i jakość!
Jajecznica (zdjęcie ilustracyjne)
Fot. Annushka Ahuja/Pexels

W śniadaniowym menu nie brakuje rozmaitych specjałów od naleśników, kolorowych owsianek i sałatek po kanapki, omlety czy wszelakie pasty. Nie da się ukryć, że absolutnym numerem jeden, wśród produktów są jajka, które można przygotowywać na masę różnych sposobów. Jednym z nich jest jajecznica - na Śląsku zwana też wajecznicą. Wszystko przez swojski dodatek, który doda smaku i zastąpi np. bekon, cebulkę czy kiełbasę. 

Zobacz wideo Jak gotować jajka, by później dobrze się obierały? Oto sztuczki naszego szefa kuchni

Wajecznica to śniadanie rodem ze śląska - wszystko za sprawą tajemniczego składnika

Ten, kto chociaż raz stołował się na Śląsku, ten doskonale wie, że można dostać tam obłędne rarytasy. Poza flagowymi kluskami, roladami i modrą kapustą w menu znajdziemy także śniadaniowe specjały. Mowa tu o jajkach podanych w swojski, niemalże chłopski sposób. Wystarczy bowiem jeden składnik, a klasyka odmieni się w regionalne dzieło sztuki. 

Wajecznica to połączenie jaj ze słoniną, najlepiej wędzoną. Ten skarb rodem z Cieszyna najczęściej serwowany jest podczas Zielonych Świątek, jednak wiele osób raczy się ów smakiem na co dzień podczas śniadania. Warto wiedzieć, że wajecznica kryje w sobie niebanalny smak, jest sycąca, gęsta i pełna aromatów. Najlepiej smakuje podana na chlebie, w formie kanapki - pamiętaj jednak, że rarytas jest znacznie tłustszy niż znana klasyka. Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Przepis na cieszyńską wajecznicę - pięć składników i gotowe

Składniki: 

  • 6 jajek,
  • około 100 g wędzonej słoniny, 
  • szczypiorek,
  • sól,
  • pieprz. 

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od pokrojenia słoniny w drobną kosteczkę. Tłuszcz umieść na patelni i poczekaj, aż się wytopi. Wówczas nieco zmniejsz moc palnika. 
  2. Wbij jaja i dokładnie je rozmąć. Cały czas mieszaj, aż jaja pięknie się zetną. 
  3. Na koniec dodaj sól, pieprz i drobno posiekany szczypiorek. 
  4. Tak przygotowaną wajecznicę serwuj na pajdzie wiejskiego chleba. Smacznego!

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: