Idealny na śniadanie i na kolację. Zrób mieszankę z warzyw, a będzie pyszny i puszysty

Jeśli zastanawiasz się nad tym, co przygotować na śniadanie, my przychodzimy z odpowiedzią. Najlepiej postawić na prostotę, którą później można lekko urozmaicić. My stawiamy na coś takiego i nigdy się nie zawodzimy. Jest puszyste, miękkie, a do tego zapycha brzuch na długo.

Pomimo że dla niektórych wymyślenie dania, które zje się o poranku nie jest niczym trudnym, dla innych jest to nie lada zadanie. Jeśli więc ktoś się nad tym główkuje, warto użyć najprostszego przepisu na świecie. Najlepiej wtedy sięgnąć po jajka, kilka dodatków i wyczarować śniadanie, które zasmakuje każdemu.

Zobacz wideo Dutch baby - pieczony naleśnik ze szparagami. Idealny na wiosnę

Omlet francuski jest jedną z najprostszych propozycji śniadaniowych. Nie wymaga skomplikowanych składników, a do tego robi się go w kilka chwil. Do naszego omleta będziesz potrzebować żółtego sera, szczypiorku, świeżej bazylii i rukoli, a także pomidorków. To właśnie mieszanka warzyw sprawia, że jest obłędnie pyszny.

Przepis na omlet francuski

Składniki

  • 5 jajek,
  • 150 g startego żółtego sera,
  • łyżka masła,
  • oliwa z oliwek,
  • pęczek szczypiorku,
  • garść pomidorków koktajlowych,
  • kilka liści świeżej bazylii,
  • garść rukoli,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Pomidorki koktajlowe przemyj pod bieżącą wodą, wysusz i przekrój na pół. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, a gdy będzie gorąca, podsmaż na niej warzywa. Pod koniec dodaj liście bazylii i obsyp wszystko solą i pieprzem.
  2. Jajka wbij do miski i energicznie roztrzep je za pomocą widelca. Dopraw solą i pieprzem, dorzuć starty żółty ser, a także umyty i posiekany szczypiorek. Ponownie zamieszaj.
  3. Na tej samej patelni, na której wcześniej smażone były pomidorki, wylej jajka. Smaż je z dwóch stron na złoty kolor i do całkowitego wysmażenia. Gdy druga strona się podsmaży złóż całość na pół.
  4. Gotowy omlet przełóż na talerz, udekoruj rukolą i wcześniej przygotowanymi pomidorkami. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.