-
Haps
-
Jak przygotować
- Podejrzewam, że takiej zupy w życiu nie robiłeś. Dodaj do niej to mięso, a całkowicie zmieni smak
Podejrzewam, że takiej zupy w życiu nie robiłeś. Dodaj do niej to mięso, a całkowicie zmieni smak
Zupy to w okresie jesiennym najlepsze propozycje obiadowe. Odpowiednio przygotowane są nie tylko rozgrzewające, a także potrafią zapełnić brzuch na długi czas. Te dwie zasady spełnia to oto danie, które dla niektórych może być nowością. Dzięki mięsnym kulkom staje się aromatyczne i pełniejsze w smaku.
Zupa meksykańska może być w wielu domach bardzo dobrze znana. Jednak w takim wydaniu niewiele osób mogło jej zasmakować. Przygotowując ją z tego przepisu, do aromatycznego wywaru dodaje się mięsne klopsy. To one swoim smakiem dopełniają całe danie. Dodatkowo prezentuje się ono jeszcze lepiej, niż jakby ich nie było.
Zobacz wideo Zupa cebulowa
Oprócz klopsów można również w niej wyczuć świeżość pomidorów. One zastępują koncentrat, który można zakupić w sklepie. Dzięki temu, że zostały upieczone i zmiksowane są jeszcze głębsze w smaku. By były jeszcze bardziej wyczuwalne, można do dania wrzucić odrobinę cukru.
Przepis na zupę meksykańską z klopsami
Składniki na pieczone pomidory
- 3 duże pomidory,
- łyżka oliwy z oliwek,
- pół łyżeczki soli.
Składniki na zupę
- 1 l bulionu,
- 1,5 l wody,
- 4 ząbki czosnku,
- 30 g białego ryżu,
- 3 ziemniaki,
- marchewka,
- mała cukinia,
- 1 łyżeczka mielonej kolendry,
- pół łyżeczki płatków chili,
- sól,
- pieprz.
Składniki na klopsy
- 500 g mięsa mielonego,
- łyżka czosnku granulowanego,
- łyżeczka soli,
- pół łyżeczki pieprzu,
- pół cebuli,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 30 g białego ryżu.
Sposób przygotowania
- Przygotowanie zupy zacznij od upieczenia pomidorów. Warzywa dokładnie przemyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Następnie umieść na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym, posyp solą i skrop oliwą z oliwek. Wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz około 20 minut.
- Po tym czasie ostrożnie wyjmij je z urządzenia i pozostaw do ostudzenia. Gdy staną się chłodne, przerzuć je do miseczki i za pomocą blendera zmiksuj je na gładko.
- Teraz czas na przyszykowanie klopsów. Do większej miski przełóż mięso mielone, dodaj czosnek, sól, pieprz, posiekaną na drobno cebulę, mąkę i surowy ryż. Całość dokładnie wyrób do połączenia składników. Następnie z powstałej masy uformuj klopsiki o wielkości orzecha włoskiego.
- Do garnka wlej wodę i bulion. Ustaw mieszankę na średnim ogniu i wrzucamy posiekany czosnek. Następnie wrzuć klopsiki i gotuj wszystko na małym ogniu przez 15 minut.
- Po tym czasie dodaj do wywaru zmiksowane pomidory, ryż, pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę i kolendrę. Na sam koniec wrzuć chili, sól i pieprz. Trzymaj zupę na ogniu przez następne 30 minut.
- Pod koniec gotowania wrzuć do zupy obrane krążki z cukinii. Podawaj z pieczywem, smacznego!
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl