Jajka w tej formie zawładną śniadaniami w twoim domu. Pyszne, łatwe i w kolorach tęczy
Jeśli chodzi o śniadania, zamiast kanapek lub parówek, najczęściej sięgamy po jajka. Powodów jest kilka - śniadania z jajkami sycą na długo, są łatwe w wykonaniu, a sposobów wykonania jest mnóstwo. Dziś zdradzimy przepis na śniadanie z jajkami, które ma szansę stać się hitem w twoim domu. Co powiesz na kolorowe muffinki?
Więcej przepisów na śniadania znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Muffinki jajeczne nie tylko pięknie wyglądają i swoim wyglądem zachęcą każdego, nawet najgorszego niejadka, lecz także dają sporo możliwości. Możesz dodać do nich wszystko i dowolnie bawić się smakami i kolorami. Dzisiejszy przepis niech zatem będzie tylko wskazówką, ale za to naprawdę smaczną.
Jajka w tej formie to idealne śniadanie - smaczne i kolorowe
Składniki:
- 3-4 jajka
- garść szpinaku
- 1 niewielka cebula
- pół papryki
- kilka plastrów wędliny
- odrobina pokruszonego sera feta
- 2 ząbki czosnku
- opcjonalnie 2 niewielkie pieczarki
- sól, pieprz, posiekany szczypiorek
Sposób wykonania:
- Jajka roztrzep w misce. Paprykę posiekaj w drobną kostkę, szpinak porwij, cebulę także posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj do miski z jajkami.
- Ser pokrusz, wędlinę pokrój w mniejsze kawałki i także dodaj do miski z jajkami. Jeśli używasz pieczarek, wcześniej możesz je podsmażyć na maśle.
- Przygotuj formy do babeczek lub papilotki i przelej do nich masę jajeczną. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni i włóż do niego foremki.
- Piecz przez 15-20 minut. Takie babeczki smakują świetnie i na ciepło, zaraz po upieczeniu, ale także na zimno.
Widzisz? Śniadanie z jajkami to nie tylko jajecznica i omlet. Nie bój się eksperymentować, a do twojej kuchni nie wkradnie się rutyna.