Jaki składnik podkręci smak pomidorów w zupę pomidorowej? Choć brzmi to absurdalnie, to faktycznie da się to zrobić. Wystarczy dodać odrobinę... keczupu. Wiele osób uważa, że dodatek tego sosu to najczęściej kulinarne faux pas, ale w pomidorowej faktycznie się sprawdza. Pamiętaj jednak, by wybrać produkt wysokiej jakości, by nie zepsuć smaku całego dania. Goście nie uwierzą ci, gdy zdradzisz im ten sekret. Po więcej kulinarnych inspiracji zajrzyj na stronę główną Gazeta.pl.
Zobacz wideo Nie tylko ogórki można kisić. Zobacz, jak przyrządzić pomidory kiszone
Składniki:
- 1,5 litra bulionu warzywnego lub mięsnego,
- 2 marchewki,
- 400 ml passaty pomidorowej,
- 1 puszka krojonych pomidorów,
- 2 łyżki ketchupu,
- sól, pieprz i cukier w ilości do smaku,
- 1 pęczek natki pietruszki.
Doskonała w każdym calu zupa pomidorowa. Jej smak podkręcisz tym składnikiem
- Bulion przelewamy do garnka i zagotowujemy.
- Marchewkę obieramy, kroimy w talarki lub wzdłuż i wrzucamy do bulionu.
- Gdy bulion będzie już gorący, a marchewka miękka, dodajemy pomidory z puszki i passatę. Zupę gotujemy na małym ogniu.
- Ostatnim składnikiem jest kontrowersyjny dodatek, czyli dwie łyżki keczupu. Odrobina tego sosu sprawi jednak, że zupa będzie wyrazista i bardziej pomidorowa.
- Gorącą zupę zdejmujemy z ognia i blendujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem wedle uznania.
Tak intensywny smak pomidorów warto czymś przełamać. Pęczek natki pietruszki drobno siekamy i dodajemy do całej zupy, lub bezpośrednio na talerz. Świeży smak ziół idealnie komponuje się z domową zupą. Podawaj pomidorową z makaronem lub ryżem i ciesz się wybornym smakiem obiadu. Smacznego!