Wśród jesiennych zup warto wyróżnić przepis na krupnik. Pełnowartościowa, rozgrzewająca i sycąca zupa, sprawdzi się idealnie na obiad w chłodne dni. Jak radzi Karol Okrasa, warto jednak zwrócić uwagę na skład, który w naszym daniu wyląduje. To właśnie mięsna baza jest gwarancją smaku i doskonałej jakości.
Domowe zupy to bogactwo smaków, aromatów, a także pożywne dania, które umilają chłodne dni. Poza rosołem, pomidorową, ogórkową czy pieczarkową klasyką jest też krupnik - wielu osobą kojarzy się z dzieciństwem i babcinymi przepisami. Zupa bazuje na wywarze z dodatkiem warzyw i kaszy, dodatkowo się doprawia i dekoruje zieleniną. Taki obiad będzie doskonały dla całej rodziny zarówno na co dzień i od święta.
Sekretem krupniku idealnego jest jednak jeden ważny szczegół. Karol Okrasa postanowił się nim podzielić, dzięki czemu domowy klasyk nabierze jeszcze więcej smaków i aromatów. Mowa tu o mięsie, na którym powstaje bazowy wywar. Warto zwrócić szczególną uwagę co trafia do garnka - jak radzi Okrasa najlepszym rozwiązaniem będą żeberka wieprzowe. To gwarantuje obłędny smak zupy, idealny na jesienny obiad. Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Składniki:
Sposób przygotowania: