Idealny krupnik to przede wszystkim baza. Okrasa zdradza przepis i radzi, które mięso jest najlepsze

Przepis na krupnik lepszy od klasycznego rosołu i babcinej pomidorówki? Karol Okrasa ma mistrzowski patent, który gwarantuje obłędny smak. Jak się okazuje, wszystko zależy od bazy i mięsa, które wykorzystamy. Kucharz zdradza tajniki dzięki którym danie będzie pełne aromatów, smaków i kolorów.

Wśród jesiennych zup warto wyróżnić przepis na krupnik. Pełnowartościowa, rozgrzewająca i sycąca zupa, sprawdzi się idealnie na obiad w chłodne dni. Jak radzi Karol Okrasa, warto jednak zwrócić uwagę na skład, który w naszym daniu wyląduje. To właśnie mięsna baza jest gwarancją smaku i doskonałej jakości. 

Zobacz wideo Chcesz zrobić idealną zupę ogórkową? Nie popełniaj tych błędów

Krupnik z przepisu Okrasy nie ma sobie równych. Wszystko dzięki bazie 

Domowe zupy to bogactwo smaków, aromatów, a także pożywne dania, które umilają chłodne dni. Poza rosołem, pomidorową, ogórkową czy pieczarkową klasyką jest też krupnik - wielu osobą kojarzy się z dzieciństwem i babcinymi przepisami. Zupa bazuje na wywarze z dodatkiem warzyw i kaszy, dodatkowo się doprawia i dekoruje zieleniną. Taki obiad będzie doskonały dla całej rodziny zarówno na co dzień i od święta. 

Sekretem krupniku idealnego jest jednak jeden ważny szczegół. Karol Okrasa postanowił się nim podzielić, dzięki czemu domowy klasyk nabierze jeszcze więcej smaków i aromatów. Mowa tu o mięsie, na którym powstaje bazowy wywar. Warto zwrócić szczególną uwagę co trafia do garnka - jak radzi Okrasa najlepszym rozwiązaniem będą żeberka wieprzowe. To gwarantuje obłędny smak zupy, idealny na jesienny obiad. Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Przepis na wyśmienity krupnik Karola Okrasy 

Składniki: 

  • 400 g żeberek wieprzowych,
  • marchew,
  • pietruszka,
  • 500 g ziemniaków,
  • 150 g kaszy jęczmiennej,
  • 4 liście laurowe,
  • 5 szt. ziela angielskiego,
  • cebula,
  • sól,
  • pieprz,
  • zielenina. 

Sposób przygotowania: 

  1. Mięso płuczemy w zimnej wodzie i przekładamy do garnka. Żeberka zalej czterema litrami wody, dodaj też ziele angielskie i liście laurowe. 
  2. Garnek stawiamy na palniku i zaczynamy gotować. W tym czasie obieramy i kroimy na duże kawałki marchew i pietruszkę. Dodajemy do mięsa i gotujemy przez godzinę. 
  3. Z powierzchni zbieraj szumowiny. Wyciągnij warzywa i pokrój je na mniejsze kawałki. 
  4. W tym czasie opal cebulę, tak jak do rosołu i dodaj do zupy. 
  5. Miękkie żeberka wyciągnij z zupy, obierz mięso od kości i włóż z powrotem do garnka. 
  6. Dodaj teraz kaszę oraz pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Krupnik gotuj kolejne 30 minut. 
  7. Po tym czasie dodaj do zupy warzywa, przyprawy i świeżą zieleninę. Zupa jest gotowa do podania, smacznego! 
Więcej o: