Sklepowa wersja chowa się przy tym specjale. Nie może go zabraknąć na śniadaniowym i obiadowym stole

Ten przepis znany jest wielu osobom, ale postanowiliśmy go przypomnieć, by całkowicie nie przepadł. Gdy się go wykona, gwarantujemy, że nie zagrzeje długo miejsca przy stole. Sięgnie po niego każdy, kto choć trochę przepada za mięsnymi smakołykami.

Pasztet to przysmak, który można znaleźć na świątecznym sole. Mało kto wykonuje go na inne okazje, a to wielka strata. Jego smak idealnie podkreśla mięsa, sosy, a także świeże pieczywo. Gdy stawia się go u mnie na stole, znika w przeciągu kilka minut. Najbardziej moja rodzina przepada za tym zrobionym z wątróbek drobiowych.

Zobacz wideo Pasztet z jajek

Kiedy przygotowuje się pasztet można nieco porwać się fantazji. Nie Trzeba robić go jedynie w klasycznej wersji, dodanie do niego kilku dodatkowych smakołyków tylko dodaje mu smaku. Do mięsnej masy warto więc wrzucić suszone takie jak śliwki, czy rodzynki. Bardziej odważnym można zasugerować posiekany grzyby lub orzechy. Nieważne jak będzie podany i tak zawsze jest palce lizać.

Przepis na pasztet z wątróbki

Składniki

  • 700 g wątróbki z kurczaka,
  • 2 cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki brandy,
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 3 łyżki suszonej natki z pietruszki,
  • 3 łyżki masła,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Wątróbkę dokładnie umyj pod bieżącą wodą, następnie osusz i oczyść z błonek. Pokrój ją na większe kawałki
  2. Cebulę i czosnek obierz z łupin i posiekaj na drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim przygotowane warzywa. Gdy lekko się zeszklą, dodaj wątróbkę i smaż wszystko przez kilka minut.
  3. Po tym czasie dodaj suszoną natkę z pietruszki, gałkę muszkatołową, sól, pieprz i brandy. Zamieszaj i duś pod przykryciem przez następne 15 minut.
  4. Po tym czasie przełóż zawartość patelni do blendera i zmiksuj na gładką masę. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.
  5. Gotowy pasztet przełóż do czystych i wyparzonych słoików. Wierzch polej łyżką roztopionego masła i pozostawić do wystudzenia. Tak przygotowane przechowuj w lodówce.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: