Więcej przepisów na śledzie znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Śledzie proboszcza to przekąska, której nie może zabraknąć na świątecznym stole lub rodzinnych uroczystościach i imprezach w większym gronie. Są idealne i banalne do zrobienia, a dzięki grzybkom i ogórkom nabierają wyjątkowego smaku. Jeśli lubisz śledzie, ale zwykłe z cebulką lub w śmietanie już ci się przejadły, koniecznie wypróbuj przepis na śledzie proboszcza - nie rozczarujesz się.
Śledzie proboszcza - przepadniesz już po pierwszym kęsie
Składniki:
- 5-6 solonych płatów śledziowych
- 300 g marynowanych leśnych grzybów
- 5-6 korniszonów
- 1 duża cebula
- 6-8 łyżek oleju
- 2-3 łyżki octu
- łyżka musztardy francuskiej
- opcjonalnie posiekana natka
Śledzie proboszcza - sposób wykonania:
- Pierwsze, co musisz zrobić, to wymoczyć płaty śledziowe, by pozbyć się nadmiaru soli. Włóż śledzie do miski z zimną wodą i zostaw na kilkanaście minut. Następnie zmień wodę i spróbuj, kiedy poziom słoności będzie ci odpowiadał.
- Kiedy śledzie się moczą, przygotuj resztę składników. Ogórki i grzybki pokrój w małą kostkę, cebulę w półpiórka lub kostkę. Wszystkie składniki przełóż do miski.
- Wymoczone śledzie pokrój w kostkę, nie musi być drobna. Dodaj do reszty składników, dodaj olej, ocet, musztardę i posiekaną natkę.
- Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na całą noc do lodówki, by smaki się przegryzły. Następnego dnia ich możesz zajadać się idealnymi śledziami.
Kiedy wybierasz grzybki do śledzi, postaw na te najbardziej aromatyczne. Świetne będą podgrzybki, maślaki, borowiki, rydze albo gąski lub opieńki. Jeśli jednak nie masz pod ręką takich grzybków, pieczarki też mogą być.