Śledzie z tego przepisu to wymarzona przekąska na każdą okazję. Kluczowy jest jesienny przetwór

Polacy uwielbiają śledzie i bardzo dobrze, bo to jedna z najzdrowszych ryb, dodatkowo względnie tania i łatwodostępna. Dziś mamy dla was przepis, który pokochacie za smak i prostotę wykonania. Jak zrobić śledzie proboszcza? Przyda się słoiczek leśnych skarbów.

Więcej przepisów na śledzie znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Śledzie proboszcza to przekąska, której nie może zabraknąć na świątecznym stole lub rodzinnych uroczystościach i imprezach w większym gronie. Są idealne i banalne do zrobienia, a dzięki grzybkom i ogórkom nabierają wyjątkowego smaku. Jeśli lubisz śledzie, ale zwykłe z cebulką lub w śmietanie już ci się przejadły, koniecznie wypróbuj przepis na śledzie proboszcza - nie rozczarujesz się. 

Zobacz wideo

Śledzie proboszcza - przepadniesz już po pierwszym kęsie

Składniki:

  • 5-6 solonych płatów śledziowych
  • 300 g marynowanych leśnych grzybów
  • 5-6 korniszonów
  • 1 duża cebula
  • 6-8 łyżek oleju
  • 2-3 łyżki octu
  • łyżka musztardy francuskiej
  • opcjonalnie posiekana natka

Śledzie proboszcza - sposób wykonania:

  1. Pierwsze, co musisz zrobić, to wymoczyć płaty śledziowe, by pozbyć się nadmiaru soli. Włóż śledzie do miski z zimną wodą i zostaw na kilkanaście minut. Następnie zmień wodę i spróbuj, kiedy poziom słoności będzie ci odpowiadał. 
  2. Kiedy śledzie się moczą, przygotuj resztę składników. Ogórki i grzybki pokrój w małą kostkę, cebulę w półpiórka lub kostkę. Wszystkie składniki przełóż do miski. 
  3. Wymoczone śledzie pokrój w kostkę, nie musi być drobna. Dodaj do reszty składników, dodaj olej, ocet, musztardę i posiekaną natkę. 
  4. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na całą noc do lodówki, by smaki się przegryzły. Następnego dnia ich możesz zajadać się idealnymi śledziami. 

Kiedy wybierasz grzybki do śledzi, postaw na te najbardziej aromatyczne. Świetne będą podgrzybki, maślaki, borowiki, rydze albo gąski  lub opieńki. Jeśli jednak nie masz pod ręką takich grzybków, pieczarki też mogą być. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.