Kapusty z grzybami nie może zabraknąć na świątecznym stole, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by pojawiła się na stole w dzień powszedni. Doskonale rozgrzewa, świetnie smakuje, a przygotowuje się ją po prostu błyskawicznie. Oto przepis babci na kapustę z grzybami.
Zobacz wideo Bigos staropolski. Idealny na bożonarodzeniowy obiad
Kapusta z grzybami - przepis babci. Pachnie i smakuje tak, że nie sposób jej się oprzeć
Moja babcia zawsze powtarza, że wybór kapusty ma ogromne znaczenie. Gdy wysyła mnie po zakupy, każe kupić kapustę kiszoną, która przeszła naturalny proces fermentacji. Jest ona nie tylko zdrowsza, ale i smaczniejsza. Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Składniki:
- kilogram kapusty kiszonej,
- płaska łyżka mąki (opcjonalnie),
- szklanka suszonych grzybów,
- 3 listki laurowe,
- 2 łyżki oleju,
- 4 duże cebule,
- 5 kulek ziela angielskiego,
- przyprawy: sól i pieprz, papryka ostra, papryka słodka, majeranek.
Jak zrobić kapustę z grzybami? Sposób przygotowania krok po kroku
- Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem, moczymy je przez noc, a następnie gotujemy, aż będą miękkie.
- Kapustę dokładnie wypłukujemy, drobno kroimy, wkładamy do garnka i dolewamy trzy szklanki wody, a następnie dodajemy przyprawy oraz cebulę i gotujemy przez około dwie godziny aż do miękkości.
- Grzyby po wystygnięciu kroimy w paseczki, odsączamy z nich płyn, w którym się gotowały i łączymy je z kapustą, a następnie wszystko dokładnie mieszamy.
- Na patelnię wlewamy olej, dodajemy mąkę i smażymy razem przez chwilkę do momentu, aż mąka delikatnie zbrązowieje. Zasmażkę dodajemy do kapusty i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Kapustę czas podać. Smacznego!