Jak zrobić omlet? Będzie puszysty i pełen smaku, ale musisz odpowiednio zająć się jajkami

Jak zrobić omlet na śniadanie? To bananie proste i zawsze smaczne. Jeśli jednak masz dość cienkich placków z jajek, jedna czynność odmieni je na lepsze. Do tego ulubione dodatki i można zaczynać dzień.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Omlet to zaraz obok jajecznicy i jajek sadzonych jedna z najczęściej wybieranych propozycji śniadaniowych z jajek. Przepis, no cóż - jest banalny, ale powiedz, ile razy już omlet wychodził ci cienki jak portfel studenta? Jest na to sposób - wystarczy po prostu osobno ubić białka, a omlet już zawsze będzie puszysty i leciutki. 

Zobacz wideo

Jak zrobić omlet? Już zawsze będzie puszysty

Składniki:

  • 2 średnie jajka
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka śmietany (lub 2 łyżki mleka)
  • 2-3 plastry ulubionej wędliny
  • odrobina sera żółtego
  • odrobina szpinaku (opcjonalnie)
  • trochę posiekanej papryki
  • pół niewielkiej cebuli
  • sól, pieprz, odrobina granulowanego czosnku
  • masło klarowane do smażenia

Puszysty omlet - sposób wykonania:

  1. Zacznij od oddzielenia białek od żółtek. Z białek ubij sztywną pianę. Szynkę pokrój w kostkę, podobnie ser, paprykę i cebulę. Szpinak możesz lekko poddusić, ale nie jest to konieczne. 
  2. Do miski z żółtkami dodaj śmietanę lub mleko, mąkę oraz przyprawy. Następnie całość wymieszaj lub zmiksuj mikserem. 
  3. Do miski z żółtkami dodaj ulubione dodatki oraz pianę z białek i delikatnie wymieszaj, by nie uszkodzić struktury piany. 
  4. Patelnię lekko natłuść i rozgrzej. Następnie wlej masę na omlet i smaż na umiarkowanym ogniu pod przykryciem, aż omlet z wierzchu się zetnie.

Taki omlet jest gwarancją tego, że większy głód złapie cię za dobrych kilka godzin. Jeśli chcesz, możesz przygotować taki omlet na słodko z bitą śmietaną i owocami lub dżemem. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.