Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Omlet to zaraz obok jajecznicy i jajek sadzonych jedna z najczęściej wybieranych propozycji śniadaniowych z jajek. Przepis, no cóż - jest banalny, ale powiedz, ile razy już omlet wychodził ci cienki jak portfel studenta? Jest na to sposób - wystarczy po prostu osobno ubić białka, a omlet już zawsze będzie puszysty i leciutki.
Jak zrobić omlet? Już zawsze będzie puszysty
Składniki:
- 2 średnie jajka
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- 1 czubata łyżka śmietany (lub 2 łyżki mleka)
- 2-3 plastry ulubionej wędliny
- odrobina sera żółtego
- odrobina szpinaku (opcjonalnie)
- trochę posiekanej papryki
- pół niewielkiej cebuli
- sól, pieprz, odrobina granulowanego czosnku
- masło klarowane do smażenia
Puszysty omlet - sposób wykonania:
- Zacznij od oddzielenia białek od żółtek. Z białek ubij sztywną pianę. Szynkę pokrój w kostkę, podobnie ser, paprykę i cebulę. Szpinak możesz lekko poddusić, ale nie jest to konieczne.
- Do miski z żółtkami dodaj śmietanę lub mleko, mąkę oraz przyprawy. Następnie całość wymieszaj lub zmiksuj mikserem.
- Do miski z żółtkami dodaj ulubione dodatki oraz pianę z białek i delikatnie wymieszaj, by nie uszkodzić struktury piany.
- Patelnię lekko natłuść i rozgrzej. Następnie wlej masę na omlet i smaż na umiarkowanym ogniu pod przykryciem, aż omlet z wierzchu się zetnie.
Taki omlet jest gwarancją tego, że większy głód złapie cię za dobrych kilka godzin. Jeśli chcesz, możesz przygotować taki omlet na słodko z bitą śmietaną i owocami lub dżemem.