Ta zupa wystrzeli cię z kapci. Jest pyszna, ale uważaj na jeden składnik - inaczej zamienisz się w smoka

Przepis na tę zupę musisz koniecznie zapisać, bo z całą pewnością będziesz sięgać po niego bardzo często. Zupa z pieczonej papryki jest prosta w wykonaniu, bardzo esencjonalna i aromatyczna, ale uważaj na chili - inaczej możesz wręcz ziać ogniem.

Więcej przepisów na zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zupa krem z papryki to jeden z najlepszych przepisów na rozgrzewający i niebanalny obiad, który idealnie sprawdzi się zarówno na co dzień, ale także podczas rodzinnych uroczystości, gdy chcesz zaskoczyć gości czymś innym, niż rosół. Przepis na zupę z pieczonej papryki nikomu nie powinien sprawić problemu, ale pamiętaj, że chili w zbyt dużej ilości zdominuje smak i jedząc potrawę, będzie wyczuwalna tylko ostrość. Chyba że tak właśnie lubisz. 

Zobacz wideo

Niesamowita zupa krem z pieczonej papryki. Zjesz raz i przepadniesz

Składniki:

  • 1 kg czerwonej papryki
  • 2 papryczki chili
  • puszka krojonych pomidorów
  • 2 duże cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • ok. 1,5 l rosołu lub bulionu warzywnego
  • śmietanka kremówka
  • ok. 120 g sera feta
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka, suszone oregano
  • oliwa i masło

Sposób wykonania:

  1. Zacznij od upieczenia papryki. Lekko natłuść je oliwą i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez ok. godzinę. Nie przejmuj się, jeśli skórka stanie się czarna. Podczas pieczenia odwróć papryki kilka razy. 
  2. Upieczone papryki przełóż do zamykanego pojemnika, by zaparowały - wówczas dużo łatwiej usuniesz skórkę. Następnie pokrój papryki i usuń gniazda nasienne. 
  3. Przygotuj garnek i rozgrzej w nim łyżkę masła i łyżkę oliwy. Cebulę posiekaj w kostkę, podobnie posiekaj czosnek, pomidory oraz papryczkę chili. Nie musisz dodawać dwóch i lepiej usuń nasionka - polecam założyć do tego rękawiczki.
  4. Całość podsmażaj na średniej mocy palnika, aż cebula się zeszkli, a pomidory lekko odparują. Następnie dodaj upieczoną paprykę i podsmażaj całość jeszcze przez 5 minut. 
  5. Podsmażone warzywa zalej bulionem i zmniejsz moc palnika. Zagotuj i od zagotowania gotuj przez ok. 10 minut. Następnie dodaj ser feta oraz śmietankę. Całość zmiksuj za pomocą blendera ręcznego. 
  6. Zupę dopraw do smaku przyprawami i gotuj jeszcze na wolnym ogniu przez 5 minut. Udekoruj kleksem śmietany, posiekaną kolendrą lub kawałkami papryki.

Taka zupa idealnie będzie smakowała z ziołowymi grzankami. Najlepiej podawać ją bardzo gorącą - wówczas nawet pierwsze mrozy nie będą nam straszne. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.