Więcej przepisów na zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zupa krem z papryki to jeden z najlepszych przepisów na rozgrzewający i niebanalny obiad, który idealnie sprawdzi się zarówno na co dzień, ale także podczas rodzinnych uroczystości, gdy chcesz zaskoczyć gości czymś innym, niż rosół. Przepis na zupę z pieczonej papryki nikomu nie powinien sprawić problemu, ale pamiętaj, że chili w zbyt dużej ilości zdominuje smak i jedząc potrawę, będzie wyczuwalna tylko ostrość. Chyba że tak właśnie lubisz.
Niesamowita zupa krem z pieczonej papryki. Zjesz raz i przepadniesz
Składniki:
- 1 kg czerwonej papryki
- 2 papryczki chili
- puszka krojonych pomidorów
- 2 duże cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- ok. 1,5 l rosołu lub bulionu warzywnego
- śmietanka kremówka
- ok. 120 g sera feta
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka, suszone oregano
- oliwa i masło
Sposób wykonania:
- Zacznij od upieczenia papryki. Lekko natłuść je oliwą i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez ok. godzinę. Nie przejmuj się, jeśli skórka stanie się czarna. Podczas pieczenia odwróć papryki kilka razy.
- Upieczone papryki przełóż do zamykanego pojemnika, by zaparowały - wówczas dużo łatwiej usuniesz skórkę. Następnie pokrój papryki i usuń gniazda nasienne.
- Przygotuj garnek i rozgrzej w nim łyżkę masła i łyżkę oliwy. Cebulę posiekaj w kostkę, podobnie posiekaj czosnek, pomidory oraz papryczkę chili. Nie musisz dodawać dwóch i lepiej usuń nasionka - polecam założyć do tego rękawiczki.
- Całość podsmażaj na średniej mocy palnika, aż cebula się zeszkli, a pomidory lekko odparują. Następnie dodaj upieczoną paprykę i podsmażaj całość jeszcze przez 5 minut.
- Podsmażone warzywa zalej bulionem i zmniejsz moc palnika. Zagotuj i od zagotowania gotuj przez ok. 10 minut. Następnie dodaj ser feta oraz śmietankę. Całość zmiksuj za pomocą blendera ręcznego.
- Zupę dopraw do smaku przyprawami i gotuj jeszcze na wolnym ogniu przez 5 minut. Udekoruj kleksem śmietany, posiekaną kolendrą lub kawałkami papryki.
Taka zupa idealnie będzie smakowała z ziołowymi grzankami. Najlepiej podawać ją bardzo gorącą - wówczas nawet pierwsze mrozy nie będą nam straszne.