Gulasz to danie, które idealnie komponuje się w jesienną aurę. Jest idealnym wyborem na obiad, ponieważ jest pożywny, ma w sobie wiele składników, a do tego jego gorące podanie może nas rozgrzać. By pokazać tę potrawę w nieco inny sposób, zamień najbardziej oczywisty składnik na warzywo. Będzie palce lizać.
Fot. iStock, Al Gonzalez
REKLAMA
REKLAMA
Gulasz potrafi skraść serce niejednej osobie. Jego głęboki i aromatyczny smak, a do tego soczyste mięso zachęca do jego zrobienia. W wielu domach, gdy tylko się pojawia znika w kilka chwil. Jednak nawet najbardziej klasyczną potrawę można nieco zmodyfikować. My to zrobiliśmy i podaliśmy tę zupę bez dodatku mięsa. Niektórzy mogą uznać, że to bardzo zły ruch, bo przecież to ono nadawało całości lepszego smaku. Niemniej jednak w tej wersji jest równie smaczne.
REKLAMA
Zobacz wideo Zupa gulaszowa - pyszna i pożywna [PRZEPIS]
Bezmięsny gulasz może być świetną propozycją dla tych, którzy całkowicie wykluczyli je ze swojej diety. Może być także alternatywą i możliwością na poznanie nowych smaków. Zamiast mięsa, można dostrzec w zupie ciecierzycę, a także wiele innych warzyw. Dodatkowo smak wzbogacony jest pastą, która lekko go zagęszcza.
Przepis na gulasz z ciecierzycy
Składniki
1 l bulionu,
2 puszki ciecierzycy,
żółta papryka,
czerwona papryka,
2 pomidory
2 ziemniaki,
cebula,
5 ząbków czosnku,
łyżka wędzonej papryki,
pół łyżeczki soli,
pół łyżeczki pieprzu,
2 liście laurowe,
2 garści szpinaku,
oliwa z oliwek,
jajko,
świeże pieczywo.
Sposób przygotowania
Pierwszym krokiem jest przygotowanie warzyw. Paprykę dokładnie oczyść, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj na drobno, 2 ząbki czosnku przeciśnij przez praskę, pomidory bardzo drobno pokrój. Ziemniaki obierz, przemyj i pokrój w kostkę, ciecierzycę odsącz z zalewy i przepłucz bieżącą wodą.
W garnuszku, na średnim ogniu rozgrzej oliwę z oliwek. Podsmaż na niej cebulę, czosnek i paprykę. Trzymaj na ogniu do momentu zarumienienia.
Do podsmażonych składników dodaj pomidory i duś całość przez następne 2 minuty.
Do drugiego garnka wrzuć ciecierzycę i pokrojone ziemniaki. Posyp składniki wędzoną papryką, solą i pieprzem, zamieszaj. Następnie wlej bulion, dodaj liść laurowy i doprowadź całość do wrzenia. Przykryj garnek i gotuj przez około 30 minut.
Gdy wszystko się gotuje, przygotuj pastę. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną resztę czosnku. Dodaj jajko i porządnie je wysmaż. Przełóż składniki do miseczki i na tej samej patelni podsmaż pokrojoną kostkę chleba. Dodaj ją do czosnku i jajka i dokładnie utrzyj na gładką masę. Gotową przelej do zupy.
Na sam koniec dodaj do gulaszu wcześniej wysmażone warzywa, dodaj również czyste liście szpinaku. Zamieszaj i gotuj przez następne kilka minut.
Tak przygotowaną zupę podawaj z tostami lub grzankami. Smacznego!