Aromatyczna zupa z suszonymi grzybami. Podkręć smak grzybów prostym trikiem mojej babci. Zawsze wychodzi pysznie

Zupa grzybowa to zarówno przysmak jesieni, kiedy to grzyby rosną na potęgę w polskich lasach, jak i jedna z dwunastu bożonarodzeniowych potraw. Można przygotować ją z grzybów świeżych, jednak popularniejszym wariantem jest użycie tych suszonych. Co jednak zrobić, by były równie intensywne w smaku, co świeże zbiory? Babcia zdradziła mi ten trik.

Choć ledwo minęła połowa jesieni, to grzybów w polskich lasach jest coraz mniej. Grzybiarze często wracają do domu z pustymi koszami, a wszelkie grzybowe dania trzeba przyrządzać już z tego, co ususzyliśmy. Niestety, zdarza się, że suszone grzyby dodają potrawom nieprzyjemnej goryczki. Jest to wina zbyt gorącego powietrza podczas suszenia. Da się jednak ten defekt wyeliminować. Przyda ci się do tego... cebula. Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Te grzyby wyglądają na jadalne, ale mogą tylko zaszkodzić

Składniki:

  • 200 g suszonych grzybów
  • 1 duża cebula,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1 por,
  • 1 seler,
  • 2 litry wody,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 listki laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany,
  • sól i pieprz w ilości do smaku.

Babciny przepis na zupę z suszonymi grzybami. Aromat rozniesie się po całym domu

  1. Suszone grzyby przekładamy do miski lub innego naczynia. Dodajemy do nich przekrojoną na pół cebulę. Złagodzi ona gorzki posmak suszonych grzybów i sprawi, że będą smaczniejsze. Całość zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na całą noc.
  2. Następnego dnia gotujemy wywar. Marchew, pietruszkę, pora i selera obieramy, kroimy w mniejsze kawałki i zalewamy 2 litrami wody.
  3. Do wywaru dodajemy listki laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz i masło. Gotujemy wszystkie składniki pod przykryciem ok. 60 minut.
  4. Odcedzamy warzywa i przyprawy z wywaru. 
  5. Do zupy dodajemy namoczone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły.
  6. Gotujemy zupę na wolnym ogniu pod przykryciem, aż grzyby będą idealnie miękkie. 
  7. Doprawiamy zupę ponownie do smaku.
  8. Na koniec zabielamy zupę śmietaną.

Tak przygotowana grzybowa będzie obłędnie aromatyczna, a przy tym nie wyczujesz żadnej goryczki. Moja babcia testuje ten trik od lat i za każdym razem zdaje egzamin. Zupę grzybową podawaj z makaronem lub ziemniakami. Jeśli lubisz świeży posmak, możesz dodać również natkę pietruszki. Pamiętaj jednak, by ją uprzednio drobno posiekać. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.