Ten turecki deser znika szybciej od szarlotki. Dziś jest jego dzień, więc zrób podwójną porcję

Kuchnia świata na każdym kroku zaskakuje swoim smakiem, a także oryginalnością. Jeśli nie masz możliwości podróżowania, możesz zasmakować takich specjałów w domowym zaciszu. Dziś jest idealna okazja, by zrobić ten deser. Jego słodkość pokocha każdy.

Baklawa to bardzo popularny deser, który znany jest w kuchni tureckiej, greckiej, bułgarskiej i perskiej. Przygotowany jest na bazie ciasta filo, które określane jest jako ciasto listkowe. Jednak niektórzy zamieniają je na bardziej dostępne ciasto francuskie. Wnętrze deseru to duża ilość orzechów takich jak pistacje, orzechy włoskie, czy migdały. Dodatkowe smaki są zapewniane przez słodki syrop, który przygotowuje się w prosty sposób.

Zobacz wideo Matteo Brunetti piecze pyszne waniliowe ciasto ryżowe. "Torta degli addobbi - Torta di riso"

Jeśli jesteś więc fanem bardzo słodkich deserów, to baklawa będzie strzałem w dziesiątkę. Dziś jest jej święto, więc zachęcamy do jej zrobienia. Jednak od razu uprzedzamy, że znika ze stołu tak szybko, że bez drugiej porcji się nie obejdzie.

Przepis na baklawę

Składniki

  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • 100 g migdałów,
  • 100 g orzechów nerkowca,
  • 100 g pistacji,
  • 60 g masła,
  • 75 g cukru,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 200 ml wody.

Sposób przygotowania

  1. Zacznij od przygotowania sosu. Do garnka wlej wodę, dodaj cukier, sok z cytryny oraz miód. Całość podgrzej na małym ogniu, co jakiś czas mieszaj. Składniki powinny się rozpuścić i połączyć.
  2. Syrop gotuj przez około 3 minuty, do momentu zgęstnienia. Następnie odstaw do przestygnięcia.
  3. Masło umieść w rondelku i rozpuść. Przygotowaną blaszkę wysmaruj cienką warstwą rozpuszczonego tłuszczu.
  4. Ciasto francuskie podziel na 3 równe części. Pierwszy kawałek delikatnie oprósz mąką i rozwałkuj na wielkość blaszki. Włóż go w formie, a wierzch posmaruj rozpuszczonym masłem.
  5. Wszystkie orzechy posiekaj w drobną kostkę lub zmiel. Następnie podziel na dwie równe części. Połowę wsyp na ciasto, które znajduje się w foremce.
  6. Tak przygotowaną pierwszą warstwę przykryj drugim plackiem ciasta francuskiego i powtórz czynność.
  7. Ostatni kawałek ciasta ułóż na warstwie orzechów i delikatnie całość dociśnij. Ostrym nożem pokrój warstwy aż do samego końca, by powstały kwadraty.
  8. Wierzch baklawy posmaruj masłem i wstaw do rozgrzanego do 180°C piekarnika, piecz przez około 40 minut. Po tym czasie wierzch powinien stać się złoty. Jeśli boisz się, że ciasto będzie za szybko się podpiekać, przykryj je folią aluminiową.
  9. Po wypieczeniu polej baklawę zimnym sosem i odstaw do przestudzenia.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.