Użyj tego warzywa, a placki będą smaczniejsze od ziemniaczanych. Najlepiej smakują z domowym sosem

Placki warzywne można wykonać na wiele sposobów. Najpopularniejszą metodą jest zrobienie ich z ziemniaków, a także z cukinii. W tym przepisie pokażemy, że nie tylko te dwa warzywa świetnie sprawdzają się w takim wykonaniu. O tym składniku nawet nie pomyślisz, ale zrobione z niego placki są naprawdę pyszne.

Placki warzywne to proste i szybkie w przygotowaniu danie, które wykonujemy co jakiś czas na obiad. By je zrobić, można wykorzystać różnego rodzaju składników, jednak i tak sięgamy zawsze po te najpopularniejsze. Placki ziemniaczane robione są najczęściej i nic dziwnego, to one bowiem znane są na całym świecie i można je zjeść w prawie każdej restauracji. Jednak udowadniamy, że to danie można zrobić lepiej, a to za sprawą wykorzystania innego warzywa.

Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii

Placki fasolowe nie są wcale popularne. Tak naprawdę mało kto o nich wiedział, a co dopiero ich smakował. Jeśli dla ciebie jest to również nowość, to znak, aby wykonać je na najbliższy obiad. Jednak trzeba pamiętać, że ich zrobienie wymaga wcześniejszego przygotowania. Fasolę należy dzień wcześniej namoczyć, a później porządnie ugotować. Takie placuszki świetnie smakują z sosem koperkowym i grzybowym.

Przepis na placki fasolowe

Składniki

  • 300 g mieszanki suchej fasoli,
  • puszka kukurydzy,
  • 2 ziemniaki,
  • 3 jajka,
  • cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki musztardy,
  • łyżeczka majeranku,
  • 100 g bułki tartej,
  • olej do smażenia,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Pierwszym krokiem jest przygotowanie fasoli. Dzień wcześniej dokładnie ją opłucz i umieść w misce z wodą. Pozostaw warzywo w ten sposób na całą noc.
  2. Następnego dnia umieść fasolę w garnku i zalej ją wodą. Ustaw naczynie na ogniu i gotuj do miękkości warzywa, trwa to około 60 minut. 20 minut przed końcem gotowania dodaj do fasoli obrane i pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki.
  3. Po tym czasie odcedź warzywa, odmierz garść fasoli, a resztę zmiksuj za pomocą blendera na purée.
  4. Do powstałej masy dodaj odcedzoną z zalewy kukurydzę, dodaj resztę fasoli, a także posiekaną na drobno cebulę. Do całości wrzuć również przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka i musztardę. Dopraw składniki majerankiem, solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj do całkowitego połączenia.
  5. Z powstałej masy formuj placuszki. Każdy z nich obtocz w bułce tartej i wysmaż na gorącym oleju do uzyskania złotego koloru. Podawaj z domowym sosem koperkowym lub śmietaną. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.