Ciasto z budyniem i jabłkami. Wystarczy zadbać o złote proporcje i skład, a reszta zrobi się sama

Zamiast po raz kolejny tej jesieni przygotowywać nudną szarlotkę postaw na nieco bogatszą wersję. Przepis na ciasto z jabłkami i budyniem to słodkim fenomen, który rozpieści wszystkie zmysły. Przygotowanie to przysłowiowa bułka z masłem, a wystarczy zadbać o skład, proporcję i czas pieczenia.

Klasyczną szarlotkę zna niemal każdy. Co jednak gdyby kultowe ciasto nieco udoskonalić? W tej roli idealnie sprawdzi się puszysty i kremowy budyń, który sprawi, że ciasto będzie wilgotne, smaczne będzie się pięknie prezentować. A to wszystko tanim i szybkim kosztem. 

Zobacz wideo Ekspresowa szarlotka z waniliowym kremem

Ciasto z jabłkami i budyniem zamiast nudnej szarlotki

O tej porze roku chętnie przygotowujemy wypieki z dodatkiem sezonowych owoców takich jak gruszki, śliwki i jabłka. Niemalże flagowym deserem jesieni jest szarlotka, która zna niemal każdy. Klasyczny przepis warto jednak nieco udoskonalić, a doskonale sprawdzi się tu wariant z kremem, który pięknie podniesie ciasto i nada mu obłędny smak. 

Ciasto z budyniem i jabłkami alla szarlotka to prawdziwy majstersztyk. Przygotowania wystarczy podzielić na etapy - wówczas wszystko sprawnie minie i obejdzie się bez stosu brudnych naczyń. Zaczynamy więc od ciasta, później szykujemy owoce, a na koniec budyń. Wszystko ze sobą łączymy, pieczemy i gotowe! Jest smacznie, sezonowo i słodko. Więcej przepisów znajdziesz na stronie Gazeta.pl

Przepis na ciasto z jabłkami i budyniem alla szarlotka 

Składniki na ciasto: 

  • 4 szklanki mąki,
  • jajko i 4 żółtka,
  • 200 g masła,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szklanka cukru,
  • łyżeczka cukru wanilinowego,
  • 3 łyżki śmietany.

 Dodatki:

  • 1,5 kg jabłek np. antonówki,
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru,
  • 3 szklanki mleka,
  • 2 łyżki cukru.  

Sposób przygotowania: 

  1. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia oraz dwa rodzaje cukru. Produkty sypki wymieszaj. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło. Teraz całość rozcieraj palcami, aż powstanie drobna kruszonka.
  2. W kolejnym kroku dodaj do ciasta jajko, żółtka i śmietanę. Składniki szybko zagniataj. Uformuj kulę, podziel na pół, a każdą część zawiń w folię i przełóż do lodówki. 
  3. W tym czasie pora na nasze jabłka. Owoce obierz, wydrąż gniazda i pokrój w ósemki. 
  4. Kolej na budyń. W szklance mleka rozrób budyń z dodatkiem cukru. Pozostałe mleko podgrzej w garnuszku, gdy nabiał się zagotuj, wlej masę budyniową i energicznie mieszaj - pamiętaj by zmniejszyć ogień, a po chwili go wyłączyć. 
  5. Pora na składanie ciasta - kule ciasta rozwałkuj tak, by wyścielić jedną połową dno formy. Ułóż je najlepiej na papierze do pieczenia. 
  6. Na bazę z ciasta wyłóż jabłka, całość zalej budyniem, a wierzch przykryj kolejną warstwą rozwałkowanego ciasta. 
  7. Ciasto piecz w 180 st. przez 50 minut. Na koniec ostudź i posyp cukrem pudrem. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.