Klasyczną szarlotkę zna niemal każdy. Co jednak gdyby kultowe ciasto nieco udoskonalić? W tej roli idealnie sprawdzi się puszysty i kremowy budyń, który sprawi, że ciasto będzie wilgotne, smaczne będzie się pięknie prezentować. A to wszystko tanim i szybkim kosztem.
Zobacz wideo Ekspresowa szarlotka z waniliowym kremem
Ciasto z jabłkami i budyniem zamiast nudnej szarlotki
O tej porze roku chętnie przygotowujemy wypieki z dodatkiem sezonowych owoców takich jak gruszki, śliwki i jabłka. Niemalże flagowym deserem jesieni jest szarlotka, która zna niemal każdy. Klasyczny przepis warto jednak nieco udoskonalić, a doskonale sprawdzi się tu wariant z kremem, który pięknie podniesie ciasto i nada mu obłędny smak.
Ciasto z budyniem i jabłkami alla szarlotka to prawdziwy majstersztyk. Przygotowania wystarczy podzielić na etapy - wówczas wszystko sprawnie minie i obejdzie się bez stosu brudnych naczyń. Zaczynamy więc od ciasta, później szykujemy owoce, a na koniec budyń. Wszystko ze sobą łączymy, pieczemy i gotowe! Jest smacznie, sezonowo i słodko. Więcej przepisów znajdziesz na stronie Gazeta.pl
Przepis na ciasto z jabłkami i budyniem alla szarlotka
Składniki na ciasto:
- 4 szklanki mąki,
- jajko i 4 żółtka,
- 200 g masła,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szklanka cukru,
- łyżeczka cukru wanilinowego,
- 3 łyżki śmietany.
Dodatki:
- 1,5 kg jabłek np. antonówki,
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru,
- 3 szklanki mleka,
- 2 łyżki cukru.
Sposób przygotowania:
- Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia oraz dwa rodzaje cukru. Produkty sypki wymieszaj. Dodaj pokrojone w kostkę zimne masło. Teraz całość rozcieraj palcami, aż powstanie drobna kruszonka.
- W kolejnym kroku dodaj do ciasta jajko, żółtka i śmietanę. Składniki szybko zagniataj. Uformuj kulę, podziel na pół, a każdą część zawiń w folię i przełóż do lodówki.
- W tym czasie pora na nasze jabłka. Owoce obierz, wydrąż gniazda i pokrój w ósemki.
- Kolej na budyń. W szklance mleka rozrób budyń z dodatkiem cukru. Pozostałe mleko podgrzej w garnuszku, gdy nabiał się zagotuj, wlej masę budyniową i energicznie mieszaj - pamiętaj by zmniejszyć ogień, a po chwili go wyłączyć.
- Pora na składanie ciasta - kule ciasta rozwałkuj tak, by wyścielić jedną połową dno formy. Ułóż je najlepiej na papierze do pieczenia.
- Na bazę z ciasta wyłóż jabłka, całość zalej budyniem, a wierzch przykryj kolejną warstwą rozwałkowanego ciasta.
- Ciasto piecz w 180 st. przez 50 minut. Na koniec ostudź i posyp cukrem pudrem.