Przypalona patelnia? Zamiast wyrzucać, wyczyść tak, jak szkolne kucharki

Podczas gotowania nietrudno o małe wpadki. Niech pierwszy rzuci kamieniem ten, kto nigdy nie przypalił mleka lub nie przesolił ziemniaków. Zdarza się jednak, że niektóre błędy mogą kosztować nas nowy sprzęt. Wiele osób wyrzuca bowiem przypalone patelnie, myśląc, że nie ma już dla nich ratunku. To błąd, ale wiedzą o tym tylko doświadczone kucharki i kucharze.

Kiedy często gotujemy, to sprzęt naturalnie zużywa się szybciej niż zwykle. Niestety, dla części osób nieestetyczny wygląd garnków i patelni to spory problem. Nawarstwiająca się skorupa spalenizny od spodu występuje szczególnie często, gdy gotujemy na gazie. Czy można coś z tym zrobić? Kucharki szkolne, które gotują przez wiele godzin każdego dnia, doskonale wiedzą, że wystarczy domowa pasta, która rozpuści uporczywy brud. Więcej kuchennych inspiracji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Jak pozbyć się kamienia z kabiny prysznicowej? Oto domowy sposób bez detergentów

Trzy składniki i po brudzie. Tą pastą domyjesz najgorszą spaleniznę

O tej metodzie pozbywania się brudu i spalenizny z patelni oraz garnków nie mówi się często. Z reguły każdy poleca połączenie sody oczyszczonej i odrobiny octu. Choć ta mieszanka pomoże, to warto sięgnąć po mocniejszego zawodnika. Pomieszaj te trzy produkty:

  • sodę oczyszczoną,
  • sól kuchenną,
  • płyn do mycia naczyń.

Sodę i sól zmieszaj w stosunku 1:1, a do suchych składników dodawaj partiami płyn do mycia naczyń. Powinnaś uzyskać gęstą pastę. Wówczas wystarczy nałożyć ją na spód przypalonej patelni, przykryć ręcznikiem papierowym i odstawić na 20-30 minut. Po tym czasie wystarczy wyszorować patelnię gąbką i będzie błyszczeć jak nowa.

Brud nie odpuszcza? Nałóż kapkę tego sosu i patrz, jak dzieje się magia

Choć z reguły mieszanka sody, soli i płynu do mycia naczyń działa bezbłędnie, może zdarzyć się, że na patelni zostaną jeszcze niewielkie plamy brudu. Może również okazać się, że któregoś z wymaganych składników akurat nie mamy w domu. Co wtedy? Nie ma co panikować.

Na patelnię wystarczy nałożyć... keczup. Kwas zawarty w pomidorowym sosie zmiękczy brud i sprawi, że po kilkunastu minutach całkowicie się rozpuści i zetrzemy go bez problemu. Na sam koniec można dla pewności przetrzeć spód patelni ściereczką nasączoną mieszanką octu i wody. Taki sprzęt po dokładnym umyciu będzie lśnić jak nowy. Nikt nie uwierzy ci, że wcześniej patelnia ta pokryta była czarnymi zabrudzeniami.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.