Kiedy często gotujemy, to sprzęt naturalnie zużywa się szybciej niż zwykle. Niestety, dla części osób nieestetyczny wygląd garnków i patelni to spory problem. Nawarstwiająca się skorupa spalenizny od spodu występuje szczególnie często, gdy gotujemy na gazie. Czy można coś z tym zrobić? Kucharki szkolne, które gotują przez wiele godzin każdego dnia, doskonale wiedzą, że wystarczy domowa pasta, która rozpuści uporczywy brud. Więcej kuchennych inspiracji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
O tej metodzie pozbywania się brudu i spalenizny z patelni oraz garnków nie mówi się często. Z reguły każdy poleca połączenie sody oczyszczonej i odrobiny octu. Choć ta mieszanka pomoże, to warto sięgnąć po mocniejszego zawodnika. Pomieszaj te trzy produkty:
Sodę i sól zmieszaj w stosunku 1:1, a do suchych składników dodawaj partiami płyn do mycia naczyń. Powinnaś uzyskać gęstą pastę. Wówczas wystarczy nałożyć ją na spód przypalonej patelni, przykryć ręcznikiem papierowym i odstawić na 20-30 minut. Po tym czasie wystarczy wyszorować patelnię gąbką i będzie błyszczeć jak nowa.
Choć z reguły mieszanka sody, soli i płynu do mycia naczyń działa bezbłędnie, może zdarzyć się, że na patelni zostaną jeszcze niewielkie plamy brudu. Może również okazać się, że któregoś z wymaganych składników akurat nie mamy w domu. Co wtedy? Nie ma co panikować.
Na patelnię wystarczy nałożyć... keczup. Kwas zawarty w pomidorowym sosie zmiękczy brud i sprawi, że po kilkunastu minutach całkowicie się rozpuści i zetrzemy go bez problemu. Na sam koniec można dla pewności przetrzeć spód patelni ściereczką nasączoną mieszanką octu i wody. Taki sprzęt po dokładnym umyciu będzie lśnić jak nowy. Nikt nie uwierzy ci, że wcześniej patelnia ta pokryta była czarnymi zabrudzeniami.