Po co kupować ptasie mleczko w sklepie, kiedy jeszcze lepsze zrobisz w domu. Zaskocz gości i dodaj cytrusowy akcent

Ptasie mleczko to już kultowy produkt, który towarzyszy Polakom od pokoleń. Delikatna, waniliowa pianka zamknięta w czekoladowej polewie robi furorę tak naprawdę na całym świecie. Nie trzeba jednak przepłacać za oryginalny produkt. Ciasto typu ptasie mleczko robi się naprawdę szybko, a smakiem nie odbiega wiele od oryginału.

Klasyczne ptasie mleczko smakuje wanilią. Przez ostatnie lata na rynku pojawiło się jednak wiele różnych wariantów, w tym smaki sezonowe, przewidziane na upalne, letnie dni. Doczekaliśmy się smaku mango, słodkiego karmelu, czy cytryny. Również w tym przepisie słodycz czekolady podkręci cytrusowy smak. Każdy łasuch będzie zachwycony. Więcej kulinarnych inspiracji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze

Składniki:

  • 150 g galaretki cytrynowej lub pomarańczowej,
  • 1 tabliczka czekolady deserowej,
  • 200 g herbatników,
  • 250 ml gorącej wody,
  • 3 łyżki mleka,
  • 2 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy.

Domowe ptasie mleczko. Ten deser zniknie z blachy szybciej, niż trwa jego przygotowanie

  1. Galaretkę rozpuszczamy we wrzącej wodzie. Najpierw mieszamy zawartość delikatnie łyżką, a następnie zaczynamy miksować. Z każdą minutą zwiększamy moc miksera, by finalnie ubić galaretkę na puszystą piankę. 
  2. W trakcie miksowania, do galaretki dodajemy sok z cytryny lub pomarańczy.
  3. Wybraną blachę wykładamy folią spożywczą, a następnie układamy podwójny spód z herbatników.
  4. Czekoladę z dodatkiem mleka rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
  5. Wierzch herbatników polewamy połową czekolady.
  6. Gdy czekolada nieco wystygnie i stężeje, wykładamy na herbatniki w czekoladzie piankę z galaretki.
  7. Wsadzamy ciasto do lodówki na co najmniej 2 godziny.
  8. Po upływie czasu układamy górną warstwę herbatników i wylewamy pozostałą czekoladę i znów wkładamy ciasto do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

Najlepiej ciasto zabezpieczyć folią, by nie przeszło zapachami z lodówki. Na następny dzień domowe ptasie mleczko będzie już gotowe do spożycia. Wystarczy zaparzyć sobie dobrej kawy lub herbaty i cieszyć się smakiem dzieciństwa z cytrusowym twistem. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.