Klasyczne ptasie mleczko smakuje wanilią. Przez ostatnie lata na rynku pojawiło się jednak wiele różnych wariantów, w tym smaki sezonowe, przewidziane na upalne, letnie dni. Doczekaliśmy się smaku mango, słodkiego karmelu, czy cytryny. Również w tym przepisie słodycz czekolady podkręci cytrusowy smak. Każdy łasuch będzie zachwycony. Więcej kulinarnych inspiracji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze
Składniki:
- 150 g galaretki cytrynowej lub pomarańczowej,
- 1 tabliczka czekolady deserowej,
- 200 g herbatników,
- 250 ml gorącej wody,
- 3 łyżki mleka,
- 2 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy.
Domowe ptasie mleczko. Ten deser zniknie z blachy szybciej, niż trwa jego przygotowanie
- Galaretkę rozpuszczamy we wrzącej wodzie. Najpierw mieszamy zawartość delikatnie łyżką, a następnie zaczynamy miksować. Z każdą minutą zwiększamy moc miksera, by finalnie ubić galaretkę na puszystą piankę.
- W trakcie miksowania, do galaretki dodajemy sok z cytryny lub pomarańczy.
- Wybraną blachę wykładamy folią spożywczą, a następnie układamy podwójny spód z herbatników.
- Czekoladę z dodatkiem mleka rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
- Wierzch herbatników polewamy połową czekolady.
- Gdy czekolada nieco wystygnie i stężeje, wykładamy na herbatniki w czekoladzie piankę z galaretki.
- Wsadzamy ciasto do lodówki na co najmniej 2 godziny.
- Po upływie czasu układamy górną warstwę herbatników i wylewamy pozostałą czekoladę i znów wkładamy ciasto do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Najlepiej ciasto zabezpieczyć folią, by nie przeszło zapachami z lodówki. Na następny dzień domowe ptasie mleczko będzie już gotowe do spożycia. Wystarczy zaparzyć sobie dobrej kawy lub herbaty i cieszyć się smakiem dzieciństwa z cytrusowym twistem. Smacznego!