-
Haps
-
Jak przygotować
- Znalazłam idealne jesienne danie. Ciasto jest kruche, a takiego nadzienia nie ma nigdzie indziej
Znalazłam idealne jesienne danie. Ciasto jest kruche, a takiego nadzienia nie ma nigdzie indziej
Niektóre dania tak pasują do danej pory roku, że robi się je tylko wtedy. Ja również mam takie potrawy, które jesienią smakują najlepiej. Jednym z nich jest ta tarta, która swoim aromatem przyciąga nawet niejadków. Przygotowując nadzienie nie można żałować przypraw.
Tarta na słono to pyszne, a także pożywne danie, które może być na stole nie lada zaskoczeniem. Kruche ciasto, które wyłożone jest charakterystycznym i zawsze ciekawym farszem jest potrawą, która znika w bardzo szybkim tempie. Jej lekkość sprawia, że chce się sięgnąć po kolejny kawałek, a nim się obejrzymy, cała blacha zniknie.
Tym razem chcemy przedstawić przepis na tartę z nadzieniem cebulowym. Oprócz dużej ilości tego warzywa można poczuć smak roztopionego żółtego sera, a także mieszanki przypraw i śmietany. By tarta miała jeszcze głębszy smak, można dorzucić do niej odrobinę szczyptę gałki muszkatołowej lub imbiru.
Przepis na tartę cebulową
Składniki na ciasto
- 350 g mąki pszennej,
- 125 g masła,
- całe jajko,
- jedno żółtko,
- szczypta soli.
Składniki na farsz
- 500 g cebuli,
- 50 g masła,
- 100 g sera żółtego,
- 2 jajka,
- 150 g śmietany 18%,
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Przygotowania zacznij od przyrządzenia kruchego ciasta. Do większej miski przesiej mąkę pszenną, dodaj schłodzone i posiekane masło, a także wbij jajko, wrzuć żółtko i sól. Całość dokładnie wyrób do powstania jednolitego i gładkiego ciasta. Gdy to się stanie, owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki na około 45 minut.
- W tym czasie możesz się zająć nadzieniem. Cebule obierz i pokrój w cienkie piórka. Na patelnie rozgrzej masło, a gdy będzie odpowiednio ciepłe, podsmaż na nim warzywo. Cebula powinna mieć złoty kolor, a gdy go osiągnie, zdejmij ją z ognia i pozostaw do wystudzenia.
- Schłodzonym ciastem wylep dokładnie formę. Następnie wyłóż na podsmażoną cebulę. Posyp ją startym żółtym serem.
- Do miseczki wbij dwa jajka i roztrzep je widelcem. Dodaj śmietanę, słodką paprykę, sól i pieprz. Zamieszaj i wylej na ser.
- Całość wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 35 minut. Po tym czasie tarta jest gotowa do podania.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl