Znalazłam idealne jesienne danie. Ciasto jest kruche, a takiego nadzienia nie ma nigdzie indziej

Niektóre dania tak pasują do danej pory roku, że robi się je tylko wtedy. Ja również mam takie potrawy, które jesienią smakują najlepiej. Jednym z nich jest ta tarta, która swoim aromatem przyciąga nawet niejadków. Przygotowując nadzienie nie można żałować przypraw.

Tarta na słono to pyszne, a także pożywne danie, które może być na stole nie lada zaskoczeniem. Kruche ciasto, które wyłożone jest charakterystycznym i zawsze ciekawym farszem jest potrawą, która znika w bardzo szybkim tempie. Jej lekkość sprawia, że chce się sięgnąć po kolejny kawałek, a nim się obejrzymy, cała blacha zniknie.

Zobacz wideo

Tym razem chcemy przedstawić przepis na tartę z nadzieniem cebulowym. Oprócz dużej ilości tego warzywa można poczuć smak roztopionego żółtego sera, a także mieszanki przypraw i śmietany. By tarta miała jeszcze głębszy smak, można dorzucić do niej odrobinę szczyptę gałki muszkatołowej lub imbiru.

Przepis na tartę cebulową

Składniki na ciasto

  • 350 g mąki pszennej,
  • 125 g masła,
  • całe jajko,
  • jedno żółtko,
  • szczypta soli.

Składniki na farsz

  • 500 g cebuli,
  • 50 g masła,
  • 100 g sera żółtego,
  • 2 jajka,
  • 150 g śmietany 18%,
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Przygotowania zacznij od przyrządzenia kruchego ciasta. Do większej miski przesiej mąkę pszenną, dodaj schłodzone i posiekane masło, a także wbij jajko, wrzuć żółtko i sól. Całość dokładnie wyrób do powstania jednolitego i gładkiego ciasta. Gdy to się stanie, owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki na około 45 minut.
  2. W tym czasie możesz się zająć nadzieniem. Cebule obierz i pokrój w cienkie piórka. Na patelnie rozgrzej masło, a gdy będzie odpowiednio ciepłe, podsmaż na nim warzywo. Cebula powinna mieć złoty kolor, a gdy go osiągnie, zdejmij ją z ognia i pozostaw do wystudzenia.
  3. Schłodzonym ciastem wylep dokładnie formę. Następnie wyłóż na podsmażoną cebulę. Posyp ją startym żółtym serem.
  4. Do miseczki wbij dwa jajka i roztrzep je widelcem. Dodaj śmietanę, słodką paprykę, sól i pieprz. Zamieszaj i wylej na ser.
  5. Całość wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 35 minut. Po tym czasie tarta jest gotowa do podania.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA