Rosół kojarzy się z typowo niedzielnym obiadem. Robi się go na soczystym mięsie i podaje z cienkim makaronem. Tym razem będzie on podany inaczej. To za sprawą kombinacji składników, które okazują się strzałem w dziesiątkę. O połowie nawet nie pomyślisz.
BW Folsom /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Smak tradycyjnego rosołu znamy od najmłodszych lat. Od kiedy tylko pamiętamy jest on podawany w niedzielę, a także na wszystkie imprezy i uroczystości. Klasyczny przepis znany jest każdemu, kto chociaż raz próbował go przyrządzić. Mówi on, by połączyć mięso z włoszczyzną, a następnie wywar zaserwować z makaronem. Ten bulion znacznie różni się od oryginału, a to za sprawą różnych składników.
REKLAMA
Zobacz wideo Jak uratować zbyt tłusty rosół?
Rosół z tego przepisu może wywołać zaskoczenie na twarzach rodziny. Nie przypomina on znanego klasyka, a w środku znajdziemy cukinię, pomidora i pierś z kurczaka. Dodatkowo makaron został zastąpiony ryżem, a całość została zabarwiona koncentratem pomidorowym.
Przepis na rosół z ryżem i cukinią
Składniki
1,5 l wody,
2 piersi z kurczaka,
150 g ryżu,
2 cukinie,
pomidor,
cebula,
3 ząbki czosnku,
2 łyżki oliwy,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
4 liście laurowe,
3 ziela angielskie,
łyżeczka ziół prowansalskich,
łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
natka pietruszki,
sól,
pieprz.
Sposób przygotowania
Cukinie przemyj, osusz i pokrój w ćwiartki wraz ze skórką. Kurczaka oczyść z chrząstek i błonek i pokrój na mniejsze kawałki.
W garnku rozgrzej oliwę, a gdy stanie się odpowiednio ciepła, wrzuć na nią obraną i pokrojoną na drobno cebulę. Lekko ją podsmaż do zarumienienia. Gdy będzie złocista, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż składniki przez około minutę.
Do garnka wrzuć również kawałki cukinii. Przypraw składniki solą, pieprzem, słodką papryką i ziołami. Wszystko podsmażaj i dodaj pokrojonego w małą kostkę pomidora. Zalej wszystko wodą, wrzuć liście laurowe, ziele angielskie, a także koncentrat i doprowadź do wrzenia.
Następnie wrzuć kurczaka i nieugotowany ryż. Zmniejsz ogień i gotuj wszystko przez następnie 30 minut, co jakiś czas mieszaj.
Po tym czasie dopraw zupę do smaku i obsyp ją posiekaną natką pietruszki. Gotowe!