Ten rosół jest rewelacyjny, bo wrzuciłam coś, o czym inni nie pomyślą. Każdy zjada, aż się uszy trzęsą

Rosół kojarzy się z typowo niedzielnym obiadem. Robi się go na soczystym mięsie i podaje z cienkim makaronem. Tym razem będzie on podany inaczej. To za sprawą kombinacji składników, które okazują się strzałem w dziesiątkę. O połowie nawet nie pomyślisz.

Smak tradycyjnego rosołu znamy od najmłodszych lat. Od kiedy tylko pamiętamy jest on podawany w niedzielę, a także na wszystkie imprezy i uroczystości. Klasyczny przepis znany jest każdemu, kto chociaż raz próbował go przyrządzić. Mówi on, by połączyć mięso z włoszczyzną, a następnie wywar zaserwować z makaronem. Ten bulion znacznie różni się od oryginału, a to za sprawą różnych składników.

Zobacz wideo Jak uratować zbyt tłusty rosół?

Rosół z tego przepisu może wywołać zaskoczenie na twarzach rodziny. Nie przypomina on znanego klasyka, a w środku znajdziemy cukinię, pomidora i pierś z kurczaka. Dodatkowo makaron został zastąpiony ryżem, a całość została zabarwiona koncentratem pomidorowym.

Przepis na rosół z ryżem i cukinią

Składniki

  • 1,5 l wody,
  • 2 piersi z kurczaka,
  • 150 g ryżu,
  • 2 cukinie,
  • pomidor,
  • cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 4 liście laurowe,
  • 3 ziela angielskie,
  • łyżeczka ziół prowansalskich,
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • natka pietruszki,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Cukinie przemyj, osusz i pokrój w ćwiartki wraz ze skórką. Kurczaka oczyść z chrząstek i błonek i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. W garnku rozgrzej oliwę, a gdy stanie się odpowiednio ciepła, wrzuć na nią obraną i pokrojoną na drobno cebulę. Lekko ją podsmaż do zarumienienia. Gdy będzie złocista, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż składniki przez około minutę.
  3. Do garnka wrzuć również kawałki cukinii. Przypraw składniki solą, pieprzem, słodką papryką i ziołami. Wszystko podsmażaj i dodaj pokrojonego w małą kostkę pomidora. Zalej wszystko wodą, wrzuć liście laurowe, ziele angielskie, a także koncentrat i doprowadź do wrzenia.
  4. Następnie wrzuć kurczaka i nieugotowany ryż. Zmniejsz ogień i gotuj wszystko przez następnie 30 minut, co jakiś czas mieszaj.
  5. Po tym czasie dopraw zupę do smaku i obsyp ją posiekaną natką pietruszki. Gotowe!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.