Biszkopt będzie wilgotny, gdy zastosujesz się do tej zasady. Gdy go spróbujesz oniemiejesz z zachwytu

Biszkopty to proste ciasta, które można podać z różnymi dodatkami. Dla niektórych ich wykonanie jest skomplikowane, lecz z tym przepisem już nigdy takie nie będzie. Jeśli zastosujesz się do jednej zasady, gwarantujemy, że ciasto będzie rozpływać się w ustach. Będziesz potrzebować do tego mleka.

Biszkopty przygotowuje się do różnych wypieków. Można z nich zrobić torty, a także przekładane konfiturami ciasto. Inni natomiast przekładają je lekką masą i podają jako deser do kawy. My postanowiliśmy odwzorować biszkopt, który znany jest w krajach latynoskich. To właśnie tam stosuje się metodę, dzięki której jest smaczniejszy i bardziej wilgotny.

Zobacz wideo Błyskawiczne tiramisu w miseczkach z czekolady

Tres Leches to deser popularny w Ameryce Łacińskiej. Charakteryzuje się oryginalnym przygotowaniem, które mówi, by wypieczony biszkopt nasączyć mieszanką mleka skondensowanego. Dzięki tej metodzie możemy cieszyć się oryginalnym smakiem, a także niezapomnianą konsystencją. Gotowe ciasto wkłada się do lodówki na całą noc, a na drugi dzień dekoruje bitą śmietaną i świeżymi owocami.

Przepis na ciasto mleczne Tres Leches

Składniki na biszkopt

  • 6 jajek,
  • 220 g cukru,
  • łyżka ekstraktu waniliowego,
  • 120 ml mleka,
  • 225 g mąki,
  • szczypta soli,
  • 1,5 łyżeczki proszku  do pieczenia.

Składniki na sos mleczny

  • 250 ml niesłodzonego mleka kondensowanego,
  • 300 ml słodzonego mleka skondensowanego.

Składniki dodatkowe

  • bita śmietana,
  • świeże owoce.

Sposób przygotowania

  1. Na samym początku zacznij się przygotowaniem biszkoptu. Białka oddziel od żółtek, te pierwsze ubij z łyżką cukru na sztywną pianę. Żółtka zmiksuj z pozostałą ilością cukru na gładką masę.
  2. Do żółtek wlej mleko i ekstrakt waniliowy, zamieszaj. Teraz możesz dodać białka i połącz je z drugą masą za pomocą szpatułki, zrób to delikatnie. Na sam koniec wsyp przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Ponownie wymieszaj do całkowitego połączenia.
  3. Tak przygotowane ciasto przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw ją do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 30 minut. Po tym czasie pozostaw biszkopt do wystudzenia.
  4. W czasie gdy biszkopt się piecze, przygotuj mleczny sos. Do miski przelej oba mleka, miksuj je na średnich obrotach miksera przez kilka chwil.
  5. Schłodzony biszkopt nakłuj widelcem, wierzch oblej mlekiem i zawiń folią aluminiową. Wypiek wstaw na całą noc do lodówki. W tym czasie ciasto wchłonie całe mleko.
  6. Następnego dnia posmaruj ciasto bitą śmietaną i udekoruj świeżymi owocami. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.