Biszkopty to proste ciasta, które można podać z różnymi dodatkami. Dla niektórych ich wykonanie jest skomplikowane, lecz z tym przepisem już nigdy takie nie będzie. Jeśli zastosujesz się do jednej zasady, gwarantujemy, że ciasto będzie rozpływać się w ustach. Będziesz potrzebować do tego mleka.
Fot. Shutterstock, pedphoto36pm
REKLAMA
REKLAMA
Biszkopty przygotowuje się do różnych wypieków. Można z nich zrobić torty, a także przekładane konfiturami ciasto. Inni natomiast przekładają je lekką masą i podają jako deser do kawy. My postanowiliśmy odwzorować biszkopt, który znany jest w krajach latynoskich. To właśnie tam stosuje się metodę, dzięki której jest smaczniejszy i bardziej wilgotny.
REKLAMA
Zobacz wideo Błyskawiczne tiramisu w miseczkach z czekolady
Tres Leches to deser popularny w Ameryce Łacińskiej. Charakteryzuje się oryginalnym przygotowaniem, które mówi, by wypieczony biszkopt nasączyć mieszanką mleka skondensowanego. Dzięki tej metodzie możemy cieszyć się oryginalnym smakiem, a także niezapomnianą konsystencją. Gotowe ciasto wkłada się do lodówki na całą noc, a na drugi dzień dekoruje bitą śmietaną i świeżymi owocami.
Przepis na ciasto mleczne Tres Leches
Składniki na biszkopt
6 jajek,
220 g cukru,
łyżka ekstraktu waniliowego,
120 ml mleka,
225 g mąki,
szczypta soli,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Składniki na sos mleczny
250 ml niesłodzonego mleka kondensowanego,
300 ml słodzonego mleka skondensowanego.
Składniki dodatkowe
bita śmietana,
świeże owoce.
Sposób przygotowania
Na samym początku zacznij się przygotowaniem biszkoptu. Białka oddziel od żółtek, te pierwsze ubij z łyżką cukru na sztywną pianę. Żółtka zmiksuj z pozostałą ilością cukru na gładką masę.
Do żółtek wlej mleko i ekstrakt waniliowy, zamieszaj. Teraz możesz dodać białka i połącz je z drugą masą za pomocą szpatułki, zrób to delikatnie. Na sam koniec wsyp przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Ponownie wymieszaj do całkowitego połączenia.
Tak przygotowane ciasto przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw ją do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 30 minut. Po tym czasie pozostaw biszkopt do wystudzenia.
W czasie gdy biszkopt się piecze, przygotuj mleczny sos. Do miski przelej oba mleka, miksuj je na średnich obrotach miksera przez kilka chwil.
Schłodzony biszkopt nakłuj widelcem, wierzch oblej mlekiem i zawiń folią aluminiową. Wypiek wstaw na całą noc do lodówki. W tym czasie ciasto wchłonie całe mleko.
Następnego dnia posmaruj ciasto bitą śmietaną i udekoruj świeżymi owocami. Smacznego!