-
Haps
-
Jak przygotować
- Biszkopt będzie wilgotny, gdy zastosujesz się do tej zasady. Gdy go spróbujesz oniemiejesz z zachwytu
Biszkopt będzie wilgotny, gdy zastosujesz się do tej zasady. Gdy go spróbujesz oniemiejesz z zachwytu
Biszkopty to proste ciasta, które można podać z różnymi dodatkami. Dla niektórych ich wykonanie jest skomplikowane, lecz z tym przepisem już nigdy takie nie będzie. Jeśli zastosujesz się do jednej zasady, gwarantujemy, że ciasto będzie rozpływać się w ustach. Będziesz potrzebować do tego mleka.
Biszkopty przygotowuje się do różnych wypieków. Można z nich zrobić torty, a także przekładane konfiturami ciasto. Inni natomiast przekładają je lekką masą i podają jako deser do kawy. My postanowiliśmy odwzorować biszkopt, który znany jest w krajach latynoskich. To właśnie tam stosuje się metodę, dzięki której jest smaczniejszy i bardziej wilgotny.
Zobacz wideo Błyskawiczne tiramisu w miseczkach z czekolady
Tres Leches to deser popularny w Ameryce Łacińskiej. Charakteryzuje się oryginalnym przygotowaniem, które mówi, by wypieczony biszkopt nasączyć mieszanką mleka skondensowanego. Dzięki tej metodzie możemy cieszyć się oryginalnym smakiem, a także niezapomnianą konsystencją. Gotowe ciasto wkłada się do lodówki na całą noc, a na drugi dzień dekoruje bitą śmietaną i świeżymi owocami.
Przepis na ciasto mleczne Tres Leches
Składniki na biszkopt
- 6 jajek,
- 220 g cukru,
- łyżka ekstraktu waniliowego,
- 120 ml mleka,
- 225 g mąki,
- szczypta soli,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Składniki na sos mleczny
- 250 ml niesłodzonego mleka kondensowanego,
- 300 ml słodzonego mleka skondensowanego.
Składniki dodatkowe
- bita śmietana,
- świeże owoce.
Sposób przygotowania
- Na samym początku zacznij się przygotowaniem biszkoptu. Białka oddziel od żółtek, te pierwsze ubij z łyżką cukru na sztywną pianę. Żółtka zmiksuj z pozostałą ilością cukru na gładką masę.
- Do żółtek wlej mleko i ekstrakt waniliowy, zamieszaj. Teraz możesz dodać białka i połącz je z drugą masą za pomocą szpatułki, zrób to delikatnie. Na sam koniec wsyp przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Ponownie wymieszaj do całkowitego połączenia.
- Tak przygotowane ciasto przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw ją do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 30 minut. Po tym czasie pozostaw biszkopt do wystudzenia.
- W czasie gdy biszkopt się piecze, przygotuj mleczny sos. Do miski przelej oba mleka, miksuj je na średnich obrotach miksera przez kilka chwil.
- Schłodzony biszkopt nakłuj widelcem, wierzch oblej mlekiem i zawiń folią aluminiową. Wypiek wstaw na całą noc do lodówki. W tym czasie ciasto wchłonie całe mleko.
- Następnego dnia posmaruj ciasto bitą śmietaną i udekoruj świeżymi owocami. Smacznego!
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl