Zupą frankfurcką najesz się do syta. Jest gęsta, rozgrzewająca, a w środku skrywa same smakołyki

Szukając dań, które w okresie jesienno-zimowym mogą nas rozgrzać, można natknąć się na różne specjały. Ja również znalazłam kilka smakowitych potraw, którymi teraz dzielę się z rodziną. Ta zupa jest jedną z nich, a każdy w moim domu za nią przepada. To, co znajduje się w środku jest wyśmienitą ucztą.

Zupa frankfurcka jest specjałem, który warto zapisać w swoim przepiśniku. Wykonanie jest banalnie proste i poradzi sobie z nią nawet najmniej doświadczony kucharz. Na tle podobnych potraw wyróżniają ją kiełbaski, od których wzięła się jej nazwa. Niektórzy zastępują je parówkami, jednak od razu ostrzegamy, że nie jest to dobry ruch.

Zobacz wideo Przepis na rozgrzewającą dyniową zupę curry

Zupa ta oprócz kiełbasek ma w sobie wachlarz aromatycznych przypraw i smacznych warzyw. Przede wszystkim można w niej znaleźć ziemniaki, cebule i czosnek. Jej smak dopełniony jest pikantnym pieprzem, który dodaj charakteru. Jeśli chcesz, by była gęstsza, możesz dodać więcej warzyw, lub użyć większej ilości zasmażki.

Przepis na zupę frankfurckę

Składniki

  • 1 l bulionu,
  • 6 kiełbasek frankfurterek,
  • 4 duże ziemniaki,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 2 łyżki mąki,
  • 2 łyżki smalcu lub oleju,
  • łyżeczka mielonego kminku,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej,
  • szczypta pieprzu cayenne,
  • łyżeczka majeranku,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. W większym garnku rozgrzej tłuszcz. Gdy będzie odpowiednio ciepły, wrzuć na niego posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż do zarumienienia, następnie wsyp zmielony kminek i wymieszaj.
  2. Kiełbasę pokrój w plasterki i dorzuć do wysmażonych warzyw. Składniki dopraw solą i pieprzem, a także słodką papryką, pieprzem cayenne i majerankiem, zamieszaj.
  3. Ziemniaki obierz, przemyj i pokrój w kostkę. Dorzuć do wysmażonych kiełbasek i pozostaw na ogniu przez kilka minut. Po tym czasie zalej wszystko bulionem.
  4. Zupę doprowadź do wrzenia, później zmniejsz ogień i odlej chochlę wywaru do miski. Dodaj śmietanę i mąkę, zamieszaj i wlej do garnka. Gotuj całość do momentu, aż ziemniaki staną się miękkie.
  5. Tak przygotowaną zupę podawaj z pieczywem lub grzankami. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: