-
Haps
-
Jak przygotować
- To danie jest niedoceniane przez wielu. Robi się je w jednym naczyniu i to w zaledwie 30 minut
To danie jest niedoceniane przez wielu. Robi się je w jednym naczyniu i to w zaledwie 30 minut
Jeśli szukasz dania na jesienny obiad, to już je znalazłeś. Połączenie tych składników sprawi, że będziesz je robić co kilka dni. Pomimo że jest to prosta potrawa, niewiele osób potrafi ją docenić. Gotowa jest w kilka chwil i świetnie smakuje nawet wtedy, gdy postanowisz ją odgrzać na drugi dzień.
Z doświadczenia wiem, że znalezienie odpowiedniego przepisu na obiad nie jest czymś łatwym. Zachodzimy wtedy w głowę, co takiego przygotować, by każdy był zadowolony. Najbardziej tradycyjne potrawy mogą wtedy zostać odrzucone na rzecz tych nieco bardziej wyjątkowych i rzadziej robionych. Wtedy na ratunek przychodzi niezawodna receptura na risotto, które można zrobić w 30 minut.
Zobacz wideo Risotto grzybowe z boczkiem [PRZEPIS]
Risotto to danie, które jest bardzo niedoceniane i mało kto nawet o nim pomyśli, przygotowując obiad. W jesiennej odsłonie smakuje jeszcze lepiej. Jest to zasługa dyni, która dodaje koloru i smaku. Kolejnym atutem tego dania jest również to, że jest jednogarnkowe, co oznacza, że później mamy mało rzeczy do sprzątania.
Przepis na risotto dyniowe
Składniki:
- 60 g ryżu do risotto,
- 500 ml bulionu,
- 60 ml białego wina,
- 500 g dyni,
- 200 g pieczarek,
- cebula,
- pół łyżeczki rozmarynu,
- szczypta ostrej papryki w proszku,
- 3 łyżki tartego parmezanu,
- 50 g sera gorgonzola,
- posiekana natka pietruszki,
- 2 łyżki masła,
- oliwa z oliwek,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Cebulę obierz i drobno posiekaj. W garnku rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż na niej warzywo.
- Pieczarki przemyj i pokrój w plastry. Dodaj je do podsmażonej cebuli i trzymaj na ogniu przez kilka chwil. Następnie dodaj rozmaryn i surowy ryż, zamieszaj i podsmażaj przez minutę.
- Dynię obierz i pokrój na małe kawałki, dorzuć ją do reszty warzyw. Cały czas mieszając, trzymaj składniki na małym ogniu.
- Do wysmażonych produktów dolej wino i wsyp paprykę, zamieszaj i duś. Po upływie kilku minut dolej bulion, wsyp także sól i pieprz. Pozostaw danie na małym ogniu, w tym czasie ryż powinien wsiąknąć cały płyn.
- Gdy to się stanie, wrzuć masło i zamieszaj. Na sam koniec dorzuć parmezan, gorgonzolę i posiekaną natkę pietruszki. Zamieszaj, gotowe!
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl