To najprostsze i jednocześnie najsmaczniejsze śniadanie. Wystarczy połączyć banana z dwoma składnikami

Zamiast po raz kolejny zapychać się na śniadanie nudnymi kanapkami, znacznie lepiej przygotować bananowy rarytas z dodatkiem dwóch składników. Takie połączenie rozpieści podniebienie i doskonale sprawdzi się jako pierwszy posiłek - jest smacznie, zdrowo i kolorowo.

Koniec ze śniadaniową nudą. Zamiast po raz kolejny zajadać się nudną jajecznicą czy kanapkami, warto nieco urozmaicić sobie jadłospis. Wystarczy sięgnąć po dorodne banany i połączyć je z dwoma produktami, które niemal każdy znajdzie z kuchni. Efekt rozpieści kubki smakowe i pięknie zaprezentuje się na talerzu. 

Zobacz wideo Serniczki z patelni. Równie pyszne jak tradycyjny sernik

Ekspresowe śniadanie z bananem w roli głównej

O poranku często brakuje pomysłu i przede wszystkim czasu na wymyślne śniadanie. Warto jednak wypróbować przepis na ekspresowy rarytas bazujący na bananach. Jest słodko, smacznie i zdrowo, a wystarczy połączyć owoce z dwoma produktami. Mowa to o pożywnych i wyjątkowych plackach bananowych, które zachwycą niemal każdego. 

Placki z dodatkiem banana są arcy proste w przygotowaniu. Wystarczy rozgnieść owoce - tu można wykorzystać przejrzałe, a nawet mocno brązowe sztuki - a następnie połączyć je z dwoma produktami. Tak powstała masa ląduje w małych porcjach na patelni i gotowe Reszta dosłownie robi się sama! Warto zadbać jednak o piękne podanie np. z miodem, syropem klonowym czy domowymi konfiturami. Przepis świetnie sprawdzi się także jako szybki lunch, deser, a nawet kolacja. 

Śniadaniowe placki bananowe - trzy składniki i gotowe

Składniki: 

  • dwa banany,
  •  2 jajka,
  • 50 g mąki,
  • optymalnie: masło do smażenia.

Do podania:

  • miód, konfitura, syrop klonowy, lub inne owoce. 

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od obrania bananów ze skórki. Owoce przełóż do miski i dokładnie rozgnieć widelcem. 
  2. Gotowe banany połącz teraz z jajkami. Całość dokładnie wymieszaj. 
  3. Na koniec zacznij stopniowo dodawać mąkę. Powstanie dość gęste, ale wciąż lejące się ciasto.
  4. Tak przygotowaną masę porcjami wykładaj na patelnię do smażenia naleśników. Jeśli takowej nie posiadasz sprawdzi się zwykła - wówczas dodaj trochę masła lub oleju. 
  5. Bananowe naleśniki smaż po kilka minut, do ładnego zarumienienia z obu stron. 
  6. Serwuj z ulubionymi dodatkami. Polecamy miód, inne owoce, domową konfiturę lub dżemy. Sprawdzi się też krem czekoladowy lub dowolna polewa. Smacznego! Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.