Jakie ziemniaki najlepsze do klusek? O tym wie każda mama i babcia. "Przypatrz się im już w warzywniaku"

Kto nie kocha klusek? Choć pewnie znajdą się tacy, którzy w menu wolą inne pozycję, to jednak domowe polskie kluchy nie mają sobie równych. W czym tkwi sekret ich wybornego smaku? To nie tylko sos lub okrasa, ale przede wszystkim samo ciasto. Aby kluski były najlepsze na świecie, trzeba użyć odpowiednich ziemniaków. Za każdym razem sprawdza się konkretny typ tych warzyw.

Dlaczego kluski babcinej roboty są tak pyszne, ale robiąc je samodzielnie wcale nie powalają na kolana? Prawdopodobnie popełniasz popularny błąd, czyli wybierasz nieodpowiedni typ ziemniaków. Z tego powodu ciasto na kluski może stać się twarde lub gumowate. W tym artykule dowiesz się jednak, które rodzaje ziemniaków nadają się idealnie na delikatne i mięciutkie kluseczki. Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Ekspertka od żywienia i trenerka, Natalia Kruczyńska, dosadnie o tym, co nas tuczy. "To nie pieczywo i ziemniaki"

Jakie rodzaje ziemniaków wyróżniamy? Te nazwy warto zapamiętać

Nie każdy o tym wie, ale ziemniaki rozróżniamy na trzy różne typy kulinarne, w zależności od zawartości skrobi i suchej masy. Dzięki temu wiadomo, która odmiana pasuje najlepiej do przygotowania konkretnych dań. W końcu inne ziemniaki pasują do robienia klusek, inne zaś do zapiekanek.

  • Typ A - ziemniaki sałatkowe, czyli takie, które po ugotowaniu nadal pozostają twarde i łatwe do pokrojenia. Nadają się idealnie, jak sama nazwa wskazuje, do sałatek, ale także do zup. Najpopularniejsze odmiany to: Annabelle, Dali, Denar, Impala.
  • Typ B - ziemniaki ogólnoużytkowe, czyli te, które najczęściej gotujemy "do schabowego". Nadają się również świetnie do kopytek i zapiekanek ziemniaczanych. Najpopularniejsze odmiany to: Cyprian, Ingrid, Irga, Sante.
  • Typ C - ziemniaki mączyste, czyli te, które polecane są do przygotowywania frytek, placków ziemniaczanych i puree. Charakteryzują się największą ilością skrobi, przez co są kruche i sypkie. Najpopularniejsze odmiany to: Bryza, Courlan, Donald, Malaga.

Jakie ziemniaki najlepsze do klusek? 

 Aby przygotować idealne kluski, trzeba wybrać odpowiednie ziemniaki. Który typ nadaje się najlepiej? Babcie doskonale wiedzą, że delikatne i miękkie kluseczki wychodzą tylko z ziemniaków typu C. Mączyste bulwy po ugotowaniu stają się sypkie i mają w sobie wiele skrobi. Dzięki temu łatwo zagnieść z nich ciasto, które nie będzie rozpadać się w trakcie wałkowania lub, co gorsza, gotowania. Co więcej, ziemniaki te są również suche. To niezwykle ważne, by uniknąć gumowatych i niesmacznych kluch, które prędzej wylądują w śmietniku, niż na talerzu.

Podczas kolejnych zakupów szukaj literki "C" na opakowaniu lub spytaj właściciela sklepu spożywczego o nazwę odmiany. Dzięki temu upewnisz się, że kupujesz ziemniaki odpowiedniego typu. To właśnie w tym tkwi cały sekret doskonałych klusek domowych.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.