-
Haps
-
Jak przygotować
- Zapomnij o klasycznych plackach ziemniaczanych. Od dziś będziesz podawać je tylko z tymi produktami
Zapomnij o klasycznych plackach ziemniaczanych. Od dziś będziesz podawać je tylko z tymi produktami
Placki ziemniaczane to danie obiadowe, które lubimy co jakiś czas powtarzać. Klasyczny przepis jest bardzo smaczny, lecz z czasem warto się nim trochę pobawić. My to zrobiliśmy, a efekt, który wyszedł był oszałamiający. W życiu nie zrobię ich już inaczej.
Placki zrobione z ziemniaków to smaczna potrawa, którą można wykonać na wiele różnych sposobów. Nie tylko można pobawić się z jej sposobem podania i dodatkami, a także z tym, co włożymy do jej masy. Pomysłów jest wiele, a niektórzy decydują się na wrzucenie serów, innych warzyw, a czasem nawet suszonych owoców.
Zobacz wideo
Placki z kiszonej kapusty - fuczki
Placki ziemniaczane z naszej receptury również mają w sobie coś niezwykłego. Przede wszystkim można w nich wyczuć ugotowaną kaszę jęczmienną, ale to nie wszystko. Oprócz tego wyczuwalne są soczyste i pełne smaku mięsne kąski. Tak naprawdę można do tego użyć różnych rodzajów mięs, my postawiliśmy na wędzoną karkówkę.
Przepis na placki ziemniaczane z wędzonym mięsem i kaszą
Składniki
- 5 dużych ziemniaków,
- 250 g kaszy jęczmiennej,
- 300 g wędzonej karkówki,
- 2 jajka,
- 4 łyżki mąki,
- łyżeczka majeranku,
- olej do smażenia,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Kaszę umieść w osolonej i wrzącej wodzie. Ugotuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Po tym czasie odcedź ją i pozostaw do wystudzenia.
- Ziemniaki obierz, przemyj i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Do ziemniaczanej masy dodaj również starty czosnek. Odstaw warzywa na bok na kilka minut, po tym czasie odsącz z nich nadmiar wody.
- Do ziemniaków dodaj chłodną kaszę, wbij jajka, wsyp mąkę, sól, pieprz i majeranek. Wędzone mięso pokrój w mniejsze kawałki i również wrzuć do miski z ziemniakami. Całość wymieszaj do połączenia.
- Na patelni rozgrzej olej. Gdy stanie się odpowiednio ciepły, za pomocą łyżki formuj na nim placki. Smaż je z dwóch stron do uzyskania złotego koloru. Wysmażone przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Podawaj z sosem koperkowym lub grzybowym. Smacznego!
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl