Czasem najprostsza czynność może nam znacznie ułatwić życie. Domowe triki przydają się nie tylko w kontekście sprzątania, ale i przechowywania żywności, a nawet dbania o prawidłowe funkcjonowanie sprzętu. Poniżej znajduje się kilka sprawdzonych metod, które powinien znać każdy.
Po co ktoś miałby umieszczać deskę do krojenia w lodówce? Odpowiedź na to pytanie jest banalnie prosta: deska może pomóc w organizacji produktów, służąc jako dodatkowa "półka". Zamiast deski możesz też użyć blaszki do pieczenia - sprawdzi się tak samo. Warto ułożyć ją na innych produktach, aby oddzielić żywność z krótkim terminem ważności od tej z dłuższym. Człowiek odruchowo sięga po to, co znajduje się bliżej i wyżej, dlatego unikniemy dzięki temu przeterminowania łatwo psujących się produktów.
Gazeta w lodówce to z kolei patent na pozbycie się nieprzyjemnego zapachu, np. cebuli, serów czy obiadu sprzed kilku dni. Jedyne, co trzeba w tym celu zrobić, to zwilżyć nieco gazetę (ważne, aby prasa była czarno-biała, a nie kolorowa), zgnieść ją w kulkę i umieścić w drzwiach lodówki. Na następny dzień podejrzana woń powinna zniknąć.
Banknot umieszczony w lodówce pomoże ustalić, czy urządzenie jest szczelne. Nieszczelna lodówka nie schładza odpowiednio żywności, a na dodatek pobiera zatrważające ilości energii elektrycznej. Test z banknotem jest bardzo prosty. Wystarczy umieścić go przy krawędzi drzwi, między uszczelką a lodówką, a następnie zamknąć ją i powoli wyciągać pieniądze. Jeśli papier natrafi na opór - oznacza to, że sprzęt jest sprawny i szczelny. W przeciwnym wypadku warto pomyśleć o wymianie uszczelki.
Trik z monetą przyda się szczególnie w przypadku dłuższej nieobecności w domu, spododowanej np. wakacjami czy wyjazdem służbowym. W tym czasie może dojść do awarii prądu, przez którą lodówka wraz z zamrażarką zostaną narażone na zmianę temperatury. Aby sprawdzić, czy podczas naszej absencji nie doszło do rozmrożenia produktów spożywczych, warto wcześniej włożyć do jednej z szuflad zwykłą monetę. Jeśli po powrocie znajdziesz ją na dnie lub częściowo zamrożoną - możesz być pewny, że żywność uległa rozmrożeniu i ponownemu zamrożeniu. W takiej sytuacji nie nadaje się już do spożycia. W zamrażarce polecamy też umieścić folię stretch. Zimno ułatwi bowiem jej późniejsze rozwijanie, a nam zaoszczędzi nerwów. Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl