Sernik na zimno to świetne ciasto, które dobrze smakuje nie tylko latem. Aby był jeszcze lepszy, należy dodać do niego pewien owoc. Zmienia konsystencję ciasta i smak na lepsze. A niewiele osób wie o jego właściwościach w kwestii wypieków.
Zobacz wideo
Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze
Wyśmiałam sąsiadkę, gdy kazała mi dodać gruszkę do masy serowej. Ale to jednak działa
Sernik na zimno z serka mascarpone smakuje obłędnie. Sąsiadka zdradziła mi jednak, co zrobić, aby podkręcić smak i sprawić, by masa była wręcz aksamitna. Gdy powiedziała mi, by dodać do masy gruszkę, otworzyłam usta ze zdziwienia, a potem się roześmiałam. Postanowiłam jednak spróbować i okazało się, że miała rację. Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Warto pamiętać o tym, by gruszka była dojrzała. Inaczej nie spełni swojego zadania. Oto lista pozostałych składników, o których nie można zapomnieć.
Składniki na spód:
- 100 g herbatników lub kruchych ciasteczek,
- 1/3 kostki masła.
Składniki na masę serową:
- 500 g mascarpone,
- 1 dojrzała gruszka,
- pół szklanki cukru pudru,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie).
Jak zrobić sernik na zimno? Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Rozpuść masło w niewielkim garnku. Wystudź. Dodaj pokruszone drobno ciasteczka. Wymieszaj składniki i wyłóż nimi dno tortownicy. Ugniataj rękoma, aby było szczelnie.
- Gruszę umyj, obierz, a następnie usuń gniazdo nasienne i zetrzyj ją na tarce o drobnych oczkach. Dodaj ją do miski wraz z sokiem.
- Dodaj do miski serek mascarpone, cukier puder, startą gruszkę i ekstrakt waniliowy i wymieszaj składniki.
- Przelej masę na spód w tortownicy. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Smacznego!