Sąsiadka poradziła mi, aby dodać ten owoc do masy serowej. Nigdy więcej nie zrobię sernika inaczej

Sernik to ciasto, które króluje na stołach Polaków. Nic dziwnego, ponieważ jest obłędnie pyszne. Przygotowuje się je bardzo szybko - szczególnie jeśli zdecydujemy się na wersję bez pieczenia. Moja sąsiadka zdradziła mi jednak trik, dzięki któremu sernik jest jeszcze bardziej aksamitny i pyszny.

Sernik na zimno to świetne ciasto, które dobrze smakuje nie tylko latem. Aby był jeszcze lepszy, należy dodać do niego pewien owoc. Zmienia konsystencję ciasta i smak na lepsze. A niewiele osób wie o jego właściwościach w kwestii wypieków. 

Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze

Wyśmiałam sąsiadkę, gdy kazała mi dodać gruszkę do masy serowej. Ale to jednak działa 

Sernik na zimno z serka mascarpone smakuje obłędnie. Sąsiadka zdradziła mi jednak, co zrobić, aby podkręcić smak i sprawić, by masa była wręcz aksamitna. Gdy powiedziała mi, by dodać do masy gruszkę, otworzyłam usta ze zdziwienia, a potem się roześmiałam. Postanowiłam jednak spróbować i okazało się, że miała rację. Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl. 

Warto pamiętać o tym, by gruszka była dojrzała. Inaczej nie spełni swojego zadania. Oto lista pozostałych składników, o których nie można zapomnieć. 

Składniki na spód: 

  • 100 g herbatników lub kruchych ciasteczek, 
  • 1/3 kostki masła.

Składniki na masę serową: 

  • 500 g mascarpone, 
  • 1 dojrzała gruszka, 
  • pół szklanki cukru pudru, 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie). 

Jak zrobić sernik na zimno? Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

  1. Rozpuść masło w niewielkim garnku. Wystudź. Dodaj pokruszone drobno ciasteczka. Wymieszaj składniki i wyłóż nimi dno tortownicy. Ugniataj rękoma, aby było szczelnie.  
  2. Gruszę umyj, obierz, a następnie usuń gniazdo nasienne i zetrzyj ją na tarce o drobnych oczkach. Dodaj ją do miski wraz z sokiem. 
  3. Dodaj do miski serek mascarpone, cukier puder, startą gruszkę i ekstrakt waniliowy i wymieszaj składniki. 
  4. Przelej masę na spód w tortownicy. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Smacznego! 
Więcej o: