Nic nie podkreśli smaku kawy i herbaty jak porcja małej słodyczy. W tej roli doskonale się sprawdzą domowej roboty ciasteczka. Rarytas nie przypomina jednak klasycznych przepisów, a to za sprawą tajemniczego składnika, który nada obłędnego smaku.
Zobacz wideo Domowe ciasteczka z maszynki do mięsa. Przepis jak od babci
Takich ciasteczek nie robi nawet babcia - idealne do herbaty i na święta
Listopad to doskonały moment na testowanie przepisów na zbliżające się święta Bożego Narodzenia. Poza klasycznymi makowcami, babkami i piernikami warto jednak nieco zaszaleć i spróbować przygotować ciasteczka z nietypowym składem. Wykonanie jest banalnie proste - wystarczy połączyć składniki, energicznie je zagnieść, uformować i już można wkładać je do pieca!
Ekspresowe, tanie i obłędnie smaczne - to wyróżnia nasz przepis na kruche ciasteczka. Nie obejdzie się bez mąki, miękkiego masła i... mleka skondensowanego. Ten nietypowy dodatek sprawi, że łakocie będą oryginalne, idealnie kruche i smakowite. To chyba najprostsze i najsmaczniejsze kruche ciasteczka, jakie można sobie wymarzyć - idealne na jesienną pluchę lub słodki, świąteczny wypiek. Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Przepis na obłędne ciasteczka z dodatkiem mleka skondensowanego
Składniki:
- szklanka mąki pszennej,
- 100 g miękkiego masła,
- 1/3 szklanki słodzonego mleka skondensowanego.
Sposób przygotowania:
- Do miski przesiej mąkę, przelej mleczko i dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło - ważne, by nabiał miał temperaturę pokojową.
- Całość energicznie zagniataj do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Z ciasta uformuj kulę - owiń ją w filię i włóż na godzinę do lodówki.
- Po tym czasie z kuli odrywaj po małym kawałku ciasta. Porcję uformuj w dłoni, tworząc estetyczne kulki, a te z kolei układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (pamiętaj, by zachować odstępy).
- Każdą kulę zgnieć widelcem - w ten sposób otrzymasz ładny i oryginalny kształt.
- Ciasteczka piecz w 180 st. C przez około 12-15 minut.
- Gotowe łakocie można serwować od razu na talerzu. Warto też po ostygnięciu przełożyć je do ładnego słoja - ten sposób ciasteczka pięknie ozdobią kuchenny blat i pozostaną długo świeże.