Kruche ciasteczka z nietypowym składnikiem. Wystarczy zagnieść składniki i słodkie deser jest gotowy

Zapomnij o sklepowych łakociach i postaw na domowe wypieki. Obejdzie się jednak bez długiej listy produktów i skomplikowany receptur. Nasz przepis jest dziecinnie prosty, a smakuje jak z najlepszej cukierni. Wszystko to za sprawą jednego składnika.

Nic nie podkreśli smaku kawy i herbaty jak porcja małej słodyczy. W tej roli doskonale się sprawdzą domowej roboty ciasteczka. Rarytas nie przypomina jednak klasycznych przepisów, a to za sprawą tajemniczego składnika, który nada obłędnego smaku. 

Zobacz wideo Domowe ciasteczka z maszynki do mięsa. Przepis jak od babci

Takich ciasteczek nie robi nawet babcia - idealne do herbaty i na święta 

Listopad to doskonały moment na testowanie przepisów na zbliżające się święta Bożego Narodzenia. Poza klasycznymi makowcami, babkami i piernikami warto jednak nieco zaszaleć i spróbować przygotować ciasteczka z nietypowym składem. Wykonanie jest banalnie proste - wystarczy połączyć składniki, energicznie je zagnieść, uformować i już można wkładać je do pieca! 

Ekspresowe, tanie i obłędnie smaczne - to wyróżnia nasz przepis na kruche ciasteczka. Nie obejdzie się bez mąki, miękkiego masła i... mleka skondensowanego. Ten nietypowy dodatek sprawi, że łakocie będą oryginalne, idealnie kruche i smakowite. To chyba najprostsze i najsmaczniejsze kruche ciasteczka, jakie można sobie wymarzyć - idealne na jesienną pluchę lub słodki, świąteczny wypiek. Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Przepis na obłędne ciasteczka z dodatkiem mleka skondensowanego 

Składniki: 

  • szklanka mąki pszennej,
  • 100 g miękkiego masła,
  • 1/3 szklanki słodzonego mleka skondensowanego. 

Sposób przygotowania: 

  1. Do miski przesiej mąkę, przelej mleczko i dodaj pokrojone na mniejsze kawałki masło - ważne, by nabiał miał temperaturę pokojową. 
  2. Całość energicznie zagniataj do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Z ciasta uformuj kulę - owiń ją w filię i włóż na godzinę do lodówki. 
  3. Po tym czasie z kuli odrywaj po małym kawałku ciasta. Porcję uformuj w dłoni, tworząc estetyczne kulki, a te z kolei układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (pamiętaj, by zachować odstępy). 
  4. Każdą kulę zgnieć widelcem - w ten sposób otrzymasz ładny i oryginalny kształt. 
  5. Ciasteczka piecz w 180 st. C przez około 12-15 minut.
  6. Gotowe łakocie można serwować od razu na talerzu. Warto też po ostygnięciu przełożyć je do ładnego słoja -  ten sposób ciasteczka pięknie ozdobią kuchenny blat i pozostaną długo świeże. 
Więcej o:
Copyright © Agora SA