Jeśli jesteś fanem tradycyjnych smaków, to ten przepis przypadnie ci do gustu. Receptura na te pierożki pochodzi z kuchni litewskiej, niemniej jednak w Polsce i na Białorusi nie są one nieznane. Sprężyste ciasto wypełnia się po brzegi aromatycznym mięsnym farszem, a później gotuje się je we wrzątku. Ich kształt jest łudząco podobny do naszych uszek, które podaje się do czerwonego barszczu.
Zobacz wideo Inessa Kim z Top Chefa i przepis na azjatyckie pierożki
Kołduny litewskie łączy się z bulionem lub innymi zupami. Niektórzy idą o krok dalej i postanawiają zaserwować je z domowym sosem. Ich wnętrze wypełnione jest wołowiną, warzywami i sporą ilością przypraw. Dla niektórych mniej doświadczonych osób ich przyrządzenie może okazać się skomplikowane. Jednak nie można się tym zrażać, bowiem ich smak rekompensuje wszystko.
Przepis na kołduny litewskie
Składniki na ciasto
- 300 g mąki pszennej,
- jajko,
- 2 łyżki masła,
- ciepła woda,
- sól.
Składniki na farsz
- 300 g wołowiny,
- cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- łyżka majeranku,
- łyżka suszonego lubczyku,
- 2 łyżki masła,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Przyrządzanie ich zacznij od przygotowania ciasta. Do większej miski przesiej mąkę i dodaj do niej sól. Następnie wbij jajko i dodaj miękki masło. Całość zacznij delikatnie wyrabiać, podlewaj masę ciepłą wodą. Z takiej mieszanki powinno powstać elastyczne i jednolite ciasto. Pozostaw je w misce pod przykryciem i zacznij przygotowywać farsz.
- Wołowinę pokrój na drobne kawałki lub zmiel ją maszyną do mięsa. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj na drobno. Składniki umieść w misce i wsyp do nich majeranek, lubczyk, sól i pieprz. Dodaj również masło i dokładnie wszystko wymieszaj, do połączenia.
- Ciasto podziel na mniejsze części i każdą z nich rozwałkuj na cienki placek. Za pomocą szklanki powycinaj z niego kółka, na środek każdego z nich ułóż farsz. Dokładnie je zalep i formuj na pierożki przypominające uszka. Czynność powtórz do momentu wykorzystania składników.
- Przygotowane kołduny wrzucaj partiami do wrzątku lub gotującego się bulionu. Gotuj je około 3 minuty od momentu wypłynięcia. Podawaj z sosem, lub domową zupą. Smacznego!
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl