Uszka z grzybami z przepisu mojej cioci. Do farszu koniecznie dodaj plaster tego składnika, a będzie soczysty

Czym byłaby wigilia bez barszczu czerwonego z uszkami? Wielu Polaków nie wyobraża sobie świętowania bez tej potrawy. Jak więc zrobić mistrzowskie uszka w postnej wersji? Grzybowy farsz podkręć tym składnikiem, a do ciasta dodaj szczyptę jednej przyprawy. Nie pożałujesz tej kombinacji.

Dobre uszka powinny być miękkie, farsz soczysty, a całe danie lekko pikantne. Dzięki temu podkręcimy smak czerwonego barszczu i sprawimy, że zupa nie będzie mdła. Większość osób odruchowo doprawia jedynie nadzienie. Moja ciocia twierdzi jednak, że szczypta ostrej przyprawy do ciasta wynosi uszka wigilijne na wyższy poziom smaku. Jeśli zaś chodzi o farsz, to i do niego warto dodać jeszcze jeden składnik, dzięki któremu będzie bardziej soczysty. Przekonaj się sama i przygotuj uszka z grzybami jeszcze przed Wigilią. Więcej kulinarnych inspiracji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Przepis na sycące danie - panzerotti Wybierz serwis

Składniki na ciasto pierogowe:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 1 szklanka ciepłej wody,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki miękkiego masła,
  • 1 łyżeczka soli,
  • szczypta ostrej papryki.

Składniki na farsz:

  • 150 g suszonych grzybów,
  • 2 cebule białe,
  • gruby plaster masła (ok. 40 g),
  • 3 ziarna ziela angielskiego, 
  • 2 liście laurowe,
  • sól i pieprz do smaku.

Wyśmienite uszka z grzybami. Pierogi mogą się przy nich schować

  1. Grzyby zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na co najmniej 8 godzin, by zdążyły się dokładnie namoczyć i oddać swój aromat.
  2. Po upływie potrzebnego czasu grzyby gotujemy w wodzie z ich namaczania (dolewamy więcej jeśli jest taka potrzeba). W trakcie gotowania dodajemy ziele angielskie i liście laurowe.
  3. Cebulę obieramy, kroimy w bardzo drobną kostkę i podsmażamy na maśle. To właśnie dodatek tego tłuszczu sprawi, że farsz będzie soczysty i pyszny.
  4. Do zeszklonej cebuli dodajemy ugotowane grzyby i smażymy do odparowania wody z patelni.
  5. Farsz doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. 
  6. Następnie przechodzimy do przygotowania ciasta. Na stolnicę przesiewamy mąkę i łączymy z gorącą wodą, jajkiem, masłem i solą. Ciasto na uszka wyrabiamy ręcznie lub w malakserze.
  7. Do ciasta na uszka dodajemy również szczyptę ostrej papryki. Dzięki temu uszka z grzybami zyskają wyrazisty smak.

Z gotowego ciasta wystarczy jedynie wyciąć małe kwadraciki, nadziać grzybowym farszem i ugotować w osolonym wrzątku. Najlepiej gotować uszka partiami, by się nie skleiły ze sobą. Ciepłe będą smakować obłędnie nawet bez dodatku barszczu. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.