Robię tę zupę co kilka dni. W moim domu okrzyknięto ją lepszą od pomidorowej

Jesień to czas w roku, w którym możemy zacząć eksperymentować w kuchni. Krótsze dni, a dłuższe wieczory bardzo temu sprzyjają. Dodatkowo zimniejsza aura tylko zachęca do robienia ciepłych posiłków, które mogą nas szybko rozgrzać. Oprócz klasycznych dań proponujemy przygotować takie, które będą nowością na stole.

Jeszcze niedawno na naszych stołach lądowały głównie ochładzające potrawy. Tak właśnie ratowaliśmy się przed falą upałów. Teraz musimy jednak wrócić do tych rozgrzewających, bo nie dość, że zrobiło się dużo chłodniej, to jeszcze pojawił się pierwszy śnieg. Ciepłe potrawy są teraz towarem pożądanym i każdy, kto wraca do domu, chciałby zjeść taki posiłek. By nie spędzać zbyt wiele czasu na gotowaniu, najlepiej sięgnąć po przepisy na zupy. To one są banalnie proste, szybkie w przygotowaniu i potrafią zapełnić brzuch.

Zobacz wideo Intensywna i rozgrzewająca zupa ogórkowa

Smakowita zupa z selera jest niedocenianym daniem obiadowym. Mało kto sięga po to warzywo, gdy chce przyrządzić posiłek. W połączeniu z innymi warzywami możesz stworzyć naprawdę pyszne danie, które będziesz powtarzać co kilka dni. Ważne są również przyprawy i nie można zapomnieć o aromatycznym bulionie. To danie gotowe jest w 30 minut.

Przepis na krem z selera

Składniki:

  • 1,5 l bulionu,
  • 200 ml śmietany 18 proc.,
  • 800 g selera naciowego,
  • kawałek korzenia selera,
  • kawałek pora,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • oliwa z oliwek,
  • pół łyżeczki suszonego tymianku,
  • pół łyżeczki suszonego majeranku,
  • natka pietruszki,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Na dnie garnka rozgrzej olej, a gdy będzie odpowiednio ciepły, wrzuć na niego cebulę. Smaż je przez kilka chwil do zarumienienia.
  2. Seler i por drobno posiekaj, korzeń selera obierz i również pokrój na mniejsze kawałki. Warzywa wrzuć do cebuli, dodaj także czosnek, zamieszaj i podsmażaj. Obsyp wszystko solą i pierzem, zalej również bulionem i gotuj przez około 20 minut.
  3. Po tym czasie odlej chochlę wywaru do miski. Połącz ją ze śmietaną i dodaj do garnka. Wsyp również podane przyprawy, zamieszaj. Zdejmij zupę z ognia i zmiksują ją na gładko za pomocą blendera.
  4. Tak przygotowaną zupę podawaj na ciepło. Możesz do niej dodać groszek ptysiowy, lub gorącą bagietkę czosnkową. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.