Przechowywanie orzechów włoskich, to trudny orzech do zgryzienia. Te błędy mogą sprawić, że zapasy całkiem zgniją

Późna jesień to czas nie tylko grzybobrania i przygotowań do świąt, ale także zbiorów orzechów włoskich. Większość z nich z pewnością samoistnie już spada z drzewa, a właściciele działek i ogródków zapełniają nimi kolejne skrzynki. Jak więc przechowywać orzechy, by były świeże całą zimę? Pamiętaj o kilku ważnych zasadach.

Orzechy są świetnym składnikiem wielu deserów, pasują doskonale do deski z serami i wędlinami, a do tego stanowią zdrowy dodatek w codziennej diecie. Pozostaje jednak pytanie, jak prawidłowo przechowywać orzechy włoskie w domu. W czym je trzymać i w jakich warunkach? W tym artykule dowiesz się wszystkiego. Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Crumble jabłkowy z orzechami [PRZEPIS]

Przechowywanie orzechów włoskich. W czym i gdzie je schować?

Jednym z najczęściej popełnianych błędów przy przechowywaniu orzechów, jest ich łuskanie. Skorupka jest niezwykle ważnym elementem orzechów i to ona chroni je przed psuciem. Jeśli chcesz więc cieszyć się zapasami chrupiących przekąsek całą zimę, najlepiej zostaw je w spokoju. Jedyne co warto zrobić to oczyścić je z liści, trawy i ziemi. Czyste orzechy włóż zaś do skrzynki wyłożonej papierem lub gazetą. Innym sposobem ich przechowywania może być także bawełniany woreczek. 

Co jeśli jednak już wyłuskasz orzechy? Takie okazy schowaj do szczelnie zamykanej puszki lub słoika. Niestety, nie wytrzymają one tak długo jak te w skorupkach, ale z pewnością przedłużysz ich świeżość. Tak schowane przetrzymuj w lodówce lub innym chłodnym miejscu, a będą zdatne do jedzenia przez kilka najbliższych miesięcy.

Jak przechowywać orzechy włoskie? Pamiętaj o tych zasadach

Istnieje parę zasad i wskazówek, które mogą ci stać się mistrzem lub mistrzynią orzechowych zbiorów. Przede wszystkim orzechy należy trzymać w miejscu chłodnym, ale jednocześnie suchym. Zbyt duża wilgoć sprawi, że orzechy zaczną gnić. Niekiedy trudno zauważyć rozwijającego się na skorupce grzyba. Czasami mylony jest ze zwykłym zanieczyszczeniem. Tymczasem konsekwencje zdrowotne po spożyciu takich orzechów mogą być poważne.

Do tego ważne, by miejsce przechowywania orzechów było ciemne. Nadmierna ekspozycja na światło może sprawić, że oleje zawarte w orzechach ulegną utlenieniu.
Orzechy trzymaj również z dala od produktów, które charakteryzują się silnym zapachem. Niezależnie od tego, czy są to produkty spożywcze, czy też chemikalia z garażu, orzechy chłoną zapachy i aromaty z bliskiego otoczenia. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.