Holandia znana jest z malowniczych krajobrazów, bogatej historii i kuchni, która jest oryginalna i pyszna. Turyści są nią zachwyceni, a tradycyjne restauracje są zawsze razem wypełnione po brzegi. Okazuje się, że nawet w ich kuchni możemy znaleźć coś, co kojarzy się z Polską. Holendrzy mają bowiem swój odpowiednik naszej grochówki. Ich zupa jednak się nieco różni, a to za sprawą głównego składnika.
Zobacz wideo Zupa krem cebulowa - pyszna, aromatyczna, a do tego świetnie rozgrzewa
Holenderska zupa grochowa, inaczej snert lub erwtensoep, jest wyjątkowym daniem, które wyróżnia się nie tylko smakiem, lecz przede wszystkim wyglądem. Co ją odróżnia od naszego klasyka? Kolor, który jest intensywnie zielony dzięki groszkowi. Dodatkowo można w niej znaleźć mieszankę mięs, które dodają aromatu. Holendrzy dodają boczek, kiełbasę i schab.
Przepis na snert, czyli holenderską zupę grochową
Składniki:
- 2 l bulionu,
- 300 g swojskiej kiełbasy,
- 400 g schabu,
- 200 g wędzonego boczku,
- 500 g zielonego groszku łuskanego,
- 250 g selera,
- 250 g ziemniaków,
- marchewka,
- cebula,
- por,
- 2 liście laurowe,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Do garnka wlej bulion i wrzuć do niego liście laurowe, a także przepłukany zielony groszek. Dodaj pokrojony na mniejsze kawałki schab, całość gotuj przez około 1 godzinę na średnim ogniu.
- W międzyczasie obierz marchewkę, ziemniaki i seler, pokrój wszystko w kostkę. Por przepłucz i pokrój w talarki, cebulę obierz i również drobno posiekaj.
- Po upływie tego czasu można już zauważyć, że groch zaczyna się rozpadać. Jest to dobry znak, który informuje, że możemy dodawać pokrojone warzywa. Po ich dodaniu gotuj zupę przez następne 30 minut, co jakiś czas mieszaj.
- Kiełbasę i boczek pokrój na mniejsze kawałki i dodaj je do zupy. Gotuj przez następne kilka minut, by smaki mogły się połączyć. Na sam koniec dopraw całość solą i pieprzem. Podawaj ze świeżym pieczywem.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl