• Link został skopiowany

Zastąp kurczaka tym mięsem, a kotlety znikną w trzy sekundy. Każdy kęs rozpływa się w ustach

Kotlety zrobione z mięsa są ponadczasowym klasykiem. Każdy myśli o nich, gdy tylko do głowy przychodzi chęć zrobienia obiadu. Dziś przedstawimy popularne danie przedstawione w nowym wydaniu. Kurczaka zamienimy na to mięso i dokładnie wysmażymy. To niebo w gębie.
Kotlety mielone (zdjęcie ilustracyjne)
Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl

Devolay to bardzo popularne danie obiadowe, które zna chyba każdy. Klasyczny przepis mówi, by mięso z kurczaka trzeba nafaszerować ziołowym masłem. Następnie smaży się go na głębokim tłuszczu i podaje wraz z ziemniakami i surówką. Tym razem postanowiliśmy zrobić to nieco inaczej, a kurczaka zamieniliśmy na mięso mielone. W środku również trochę się zadziało, bo ziołowe masło połączone zostało z aromatycznymi grzybami.

Przepis na devolay z mięsa mielonego

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego,
  • cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • 2 łyżki mleka,
  • 2 łyżeczki musztardy,
  • olej do smażenia,
  • sól,
  • pieprz.

Składniki na nadzienie

  • 300 g grzybów,
  • 3 łyżki masła,
  • 2 łyżki natki pietruszki.

Składniki dodatkowe

  • 2 jajka,
  • 4 łyżki mąki,
  • 4 łyżki bułki tartej.

Sposób przygotowania

  1. Do miski przełóż mięso mielone i dodaj do niego bardzo drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wbij do niego jajka, wsyp bułkę tartą, wlej mleko i musztardę, na sam koniec wsyp sól i pieprz. Całość dokładnie wyrób, by składniki mogły się połączyć.
  2. Teraz czas na przygotowanie nadzienia. Grzyby dokładnie oczyść, przemyj i pokrój na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzej olej, a gdy będzie gorący, podsmaż na nim grzyby. Następnie przełóż je do miski, dorzuć posiekaną pietruszkę i wymieszaj dodatkiem miękkiego masła.
  3. Zwilżonymi dłońmi uformuj z mięsnej masy płaskie kotlety. Na środku każdego z nich ułóż przygotowane grzybowe nadzienie. Zalep mięso tak, by nic nie wypadło podczas smażenia.
  4. Gotowe kotlety obtocz w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smaż na gorącym oleju do momentu zarumienienia. Podawaj z ulubionymi dodatkami, smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: