Kotlety zrobione z mięsa są ponadczasowym klasykiem. Każdy myśli o nich, gdy tylko do głowy przychodzi chęć zrobienia obiadu. Dziś przedstawimy popularne danie przedstawione w nowym wydaniu. Kurczaka zamienimy na to mięso i dokładnie wysmażymy. To niebo w gębie.
Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl
REKLAMA
REKLAMA
Devolay to bardzo popularne danie obiadowe, które zna chyba każdy. Klasyczny przepis mówi, by mięso z kurczaka trzeba nafaszerować ziołowym masłem. Następnie smaży się go na głębokim tłuszczu i podaje wraz z ziemniakami i surówką. Tym razem postanowiliśmy zrobić to nieco inaczej, a kurczaka zamieniliśmy na mięso mielone. W środku również trochę się zadziało, bo ziołowe masło połączone zostało z aromatycznymi grzybami.
REKLAMA
Przepis na devolay z mięsa mielonego
Składniki
500 g mięsa mielonego,
cebula,
3 ząbki czosnku,
2 jajka,
3 łyżki bułki tartej,
2 łyżki mleka,
2 łyżeczki musztardy,
olej do smażenia,
sól,
pieprz.
Składniki na nadzienie
300 g grzybów,
3 łyżki masła,
2 łyżki natki pietruszki.
Składniki dodatkowe
2 jajka,
4 łyżki mąki,
4 łyżki bułki tartej.
Sposób przygotowania
Do miski przełóż mięso mielone i dodaj do niego bardzo drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wbij do niego jajka, wsyp bułkę tartą, wlej mleko i musztardę, na sam koniec wsyp sól i pieprz. Całość dokładnie wyrób, by składniki mogły się połączyć.
Teraz czas na przygotowanie nadzienia. Grzyby dokładnie oczyść, przemyj i pokrój na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzej olej, a gdy będzie gorący, podsmaż na nim grzyby. Następnie przełóż je do miski, dorzuć posiekaną pietruszkę i wymieszaj dodatkiem miękkiego masła.
Zwilżonymi dłońmi uformuj z mięsnej masy płaskie kotlety. Na środku każdego z nich ułóż przygotowane grzybowe nadzienie. Zalep mięso tak, by nic nie wypadło podczas smażenia.
Gotowe kotlety obtocz w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smaż na gorącym oleju do momentu zarumienienia. Podawaj z ulubionymi dodatkami, smacznego!