Przepis na naleśniki starszych gospodyń. Dodajesz masło? Jak się przyznasz, dostaniesz reprymendę

Naleśniki. Cóż można rzec? Klasyka śniadań, obiadów i kolacji. Przepis na naleśniki chyba każdy opanował, ale babcie zawsze wiedzą lepiej. Nie piszę tego z przekąsem - babcine naleśniki zawsze były jakieś takie... lepsze. Co starsze panie dodawały do ciasta na naleśniki? Nie masło i nie olej. Po ten produkt młodzież rzadko sięga.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Naleśniki to przepis znany od wielu, wielu lat. Nasze babcie, ciocie i mamy raczyły nas pysznymi placuszkami i obficie udekorowanymi dżemem lub owocami i to jest niezapomniany smak naszego dzieciństwa. Jak zrobić naleśniki, które będą smakować jak trzydzieści lub czterdzieści lat temu? Masło się nie nada - babunie używały smalcu, lub pieszczotliwie mówiąc - dżemu ze świni.

Zobacz wideo

Tak starsze panie robią naleśniki

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej, najlepiej sprawdzi się typ 500
  • 1 szklanka mleka
  • ok. 3/4 szklanki mocno gazowanej wody
  • 2 łyżki roztopionego smalcu (najlepiej domowego)
  • szczypta soli

Sposób wykonania:

  1. Przygotuj większą miskę i przesiej do niej mąkę. Następnie dodaj sól i wymieszaj. 
  2. Do miski z mąką dodaj mleko, wodę i wbij jajka. Zacznij miksować mikserem na średnich obrotach. 
  3. Pod koniec miksowania dodaj roztopiony smalec - najpierw dodaj łyżkę, później więcej, jeśli będzie taka potrzeba. 
  4. Patelnię lekko natłuść i kiedy będzie już gorąca, za pomocą chochelki nakładaj porcje ciasta na naleśniki. Naleśniki powinny być cienkie. 
  5. Smaż na gorącej patelni, ale na umiarkowanym ogniu. Gdy z obu stron będą złote, możesz zdjąć je z patelni i podawać w swój ulubiony sposób. 

Takie naleśniki smakują fantastycznie i starsze roczniki z całą pewnością przyznają mi rację. Są delikatne, nie rwą się i co ważne, nie smakują wcale zwierzęcym tłuszczem. Do krokietów najlepsze. 

Więcej o: