Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Naleśniki to przepis znany od wielu, wielu lat. Nasze babcie, ciocie i mamy raczyły nas pysznymi placuszkami i obficie udekorowanymi dżemem lub owocami i to jest niezapomniany smak naszego dzieciństwa. Jak zrobić naleśniki, które będą smakować jak trzydzieści lub czterdzieści lat temu? Masło się nie nada - babunie używały smalcu, lub pieszczotliwie mówiąc - dżemu ze świni.
Tak starsze panie robią naleśniki
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej, najlepiej sprawdzi się typ 500
- 1 szklanka mleka
- ok. 3/4 szklanki mocno gazowanej wody
- 2 łyżki roztopionego smalcu (najlepiej domowego)
- szczypta soli
Sposób wykonania:
- Przygotuj większą miskę i przesiej do niej mąkę. Następnie dodaj sól i wymieszaj.
- Do miski z mąką dodaj mleko, wodę i wbij jajka. Zacznij miksować mikserem na średnich obrotach.
- Pod koniec miksowania dodaj roztopiony smalec - najpierw dodaj łyżkę, później więcej, jeśli będzie taka potrzeba.
- Patelnię lekko natłuść i kiedy będzie już gorąca, za pomocą chochelki nakładaj porcje ciasta na naleśniki. Naleśniki powinny być cienkie.
- Smaż na gorącej patelni, ale na umiarkowanym ogniu. Gdy z obu stron będą złote, możesz zdjąć je z patelni i podawać w swój ulubiony sposób.
Takie naleśniki smakują fantastycznie i starsze roczniki z całą pewnością przyznają mi rację. Są delikatne, nie rwą się i co ważne, nie smakują wcale zwierzęcym tłuszczem. Do krokietów najlepsze.