Do surówki z marchewki dodaj ten chrupiący dodatek. Dzięki niemu warzywo zyska nowy, obłędny smak

Zapomnij o klasycznej mizerii i nudnych, pozbawionych kolorów dodatkach do obiadu. Oto surówka idealna na bazie tartej marchewki i chrupiącego dodatku. Taki duet podkreśli smak każdego domowego obiadu - zarówno tego w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej.

Domowe obiady nie mają konkurencji, warto jednak nieco je podrasować. Nic nie sprawdzi się w tej roli tak idealnie jak solidna porcja kolorowych warzyw. Przepis na obłędną surówkę z tartej marchewki z dodatkiem chrupiącego składnika rozłoży na łopatki konkurencję. Jest smacznie, zdrowo i nie ma nudy! 

Zobacz wideo Jak uniknąć zbrylania cukru? Kluczem odpowiednie przechowywanie

Surówka z marchewki w wersji premium - wystarczy dodać jeden składniki

Stołując się w domu lub na rozmaitych stołówkach nie można zapomnieć o klasykach, które często lądują na talerzu. Mowa tu m.in. o soczystych mielonych, schabowym w idealnej panierce, plackach ziemniaczanych, pierogach, gulaszach i wielu innych obłędnych smakołykach. Do niemal każdego dania warto jednak zaserwować smakowity dodatek - najczęściej pada na warzywa, które mają dostarczyć dziennej porcji witamin i podbić smak dania głównego. Zamiast więc po raz kolejny szykować mizerię lub stawiać na specjały rodem ze spiżarni, warto poeksperymentować z nadzwyczajną...marchewką! 

To właśnie w prostocie tkwi esencja smaku, dlatego surówka z marchewki powinna w domowym menu dostać kolejną szansę. Nudna, mdła wersja może odejść w zapomnienie. Nasz przepis z chrupiącym dodatkiem nie ma sobie równych - taki duet smakuje wybornie i pasuje niemal do każdego dania! 

Wyśmienita surówka z marchewki. Z tym dodatkiem jeszcze chrupie 

Składniki: 

  • 4 marchewki,
  • 2 łyżki sezamu.

Sos:

  • łyżka majonezu,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego,
  • sól,
  • pieprz.

 Sposób przygotowania: 

  1. Na początku starannie obierz wszystkie marchewki.
  2. Warzywa zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Pomarańczowe wiórki przełóż do dużej miski. 
  3. Do marchewki dodaj teraz jogurt naturalny, majonez oraz sól i pieprz. Wszystko starannie wymieszaj. 
  4. No i teraz pora na naszą wisienkę na torcie, czyli sezam. Ziarenka przed dodaniem upraż na suchej patelni - uważaj jednak, by niczego nie przypalić. Składnik dodaj teraz do sałatki, całość ponownie wymieszaj i gotowe. 
  5. Taka surówka pasuje do mięs smażonych, duszonych i pieczonych. Jest też tania i do tego obłędnie smaczna. Polecamy włączyć ją na stałe do domowego menu - gwarantujemy, że rodzina i goście poproszą o dokładkę. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.