Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zupa czosnkowa to klasyka kuchni czeskiej, ale także na Podhalu nikt nią nie gardzi. Co więcej, jest bardzo popularna i w restauracjach uznaje się ją sztandarowe danie dla turystów, zaraz po moskolach lub oscypku z żurawiną. Zupa czosnkowa jest bardzo łatwa do wykonania, a moja kuzynka zdradziła mi sekret smaku. Nie należy żałować mięsa do wywaru.
Rozgrzewająca zupa czosnkowa - przepis
Składniki:
- 500 g kości wędzonych
- 500 g żeberek wieprzowych
- 300 wołowiny
- pęczek włoszczyzny
- 1 duża cebula
- 2 główki czosnku
- kilka ziemniaków
- sól, pieprz, ziele angielskie, odrobina przyprawy w płynie, tymianek, listki laurowe
- do podania: grzanki i starty ser, najlepiej dojrzewający. Możesz użyć także pokruszonego oscypka, wówczas dodaj mniej ziemniaków
Sposób wykonania:
- Mięso podziel na części i przez chwilę opłucz w ziemnej wodzie. Następnie zalej je zimną wodą i zagotuj na niewielkim ogniu.
- Kiedy zacznie zbierać się szum, usuń go, dodaj obraną, oczyszczoną włoszczyznę. Dodaj także kilka listków laurowych i 6-8 kulek ziela angielskiego. Gotuj na wolnym ogniu.
- Kiedy mięso będzie już miękkie (szczególnie wołowina), dodaj ziemniaki, które wcześniej możesz podsmażyć na maśle.
- Na solidnej łyże smalcu domowego lub masła, zeszklij cebulę. Następnie dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, ale smaż tylko do momentu, aż uwolni swój aromat - nie powinien się zeszklić.
- Zawartość dodaj do garnka i gotuj przez ok. 20 minut na umiarkowanym ogniu.
- Do zupy dodaj start ser lub pokruszony oscypek. Podawaj na gorąco z ziołowymi grzankami.
Taka zupa świetnie wychodzi także na kaczce lub na dobrej jakości baraninie. Jeśli chcesz, możesz także ją zblendować. Wówczas usuń wcześniej mięso i podawaj jako wkładkę. P.S, dziękuję Marzenko za ten przepis.