Do tych placków nie trzeba wiele, a smakują jak z najlepszej śniadaniowni. Wszystko przez ten składnik

Zamiast po raz kolejny szykować babcine racuszki z jabłkami, postaw na obłędnie puszyste, rumiane i delikatne niczym chmurka placuszki. Idealny efekt osiągniesz przez dodanie do ciasta tajemniczego składnika, który niegdyś często gościł w kuchni.

Placki, pancakes i racuchy to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Do uzyskania efektu wow potrzeba jednak odpowiednich umiejętności i składników. Dzięki temu ciasto będzie dosłownie rozpływać się w ustach i pięknie prezentować na talerzach. Jak się okazuje, czasami najmniej oczywiste rozwiązania mogą być prawdziwym strzałem w dziesiątkę. 

Zobacz wideo Serniczki z patelni. Równie pyszne jak tradycyjny sernik

Idealnie wyrośnięte placuszki - szczypta tego proszku działa cuda 

Racuchy, naleśniki, czy placki jogurtowe mogą się kiedyś znudzić. Warto wówczas mieć w zanadrzu przepis, który chyba nigdy nie przestanie zaskakiwać. Cała wyjątkowość tkwi w idealnie wyrośniętym i idealnie puszystym cieście - już po pierwszym kęsie można zakochać się w tym smaku bez opamiętania! Wszystko to za sprawą niepozornego składnika, który budzi wiele kontrowersji, a do niedawna był często wykorzystywany w kuchni. 

Sekretnym składnikiem naszych perfekcyjnych placuszków jest... mleko w proszku! Dodatek sprawi, że ciasto będzie rosło jak na drożdżach, a smak rozpieści podniebienie nawet najbardziej wymagających. Wszystko zajmie zaledwie kilka minut, obejdzie się też bez bałaganu i długiej listy produktów. Placuszki są pulchne, smaczne i spróbowane raz, na stałe rozgoszczą się w domowym menu. Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Placuszki z dodatkiem mleka w proszku, czyli przepis na niebiańską ucztę

Składniki: 

  • szklanka mąki pszennej,
  • jajko,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 5 czubatych łyżek mleka w proszku,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • opakowanie cukru wanilinowego,
  • 2 łyżki oleju. 

Sposób przygotowania: 

  1. Do dużej miski przesiej mąkę oraz proszek do pieczenia. 
  2. Dodaj cukier waniliowy i mleko w proszku - skłądniki suche dokładnie zamieszaj. 
  3. Teraz dodaj jajko, olej oraz mleko. Wszystko energicznie mieszaj do połączenia się składników. 
  4. Ciasto powinno być gęste, jednolite i pozbawione grudek mąki. 
  5. Masę na placki nakładaj na dobrze rozgrzaną patelnię do smażenia naleśników. Smaż po kilka minut z obu stron. Placuszki powinny być ładnie wyrośnięte i puszyste. 
  6. Placki serwuj z ulubionymi dodatkami jak miód, dżemy, konfitury i świeże owoce. 
Więcej o: