Czy można wyobrazić sobie jakiekolwiek święta bez śledzi? Można, ale po co... Dziś mamy dla was przepis na najlepszą zalewę do śledzi z cebulką. Prosto, łatwo i przyjemnie. Tak myślałam - narzeczony spróbował i stwierdził, że są tak pyszne, że chciałby je jeść do końca życia. I teraz nie dość, że muszę robić te śledzie, to jeszcze szukać sukienki ślubnej...
Jeśli chodzi o śledzie z cebulką, to nie ma opcji, żeby na jakiejkolwiek rodzinnej uroczystości ich zabrakło. Wszystko jest bardzo łatwe, wystarczy trochę cebuli, śledzie solone oraz kilka drobiazgów. Jednak jak kiedyś zrobiłam śledzie z tego przepisu (który jest w mojej rodzinie od dziesięcioleci), to mój luby się w nich zakochał chyba bardziej niż we mnie. Od tamtej pory obie rodziny zajadają się moimi śledziami, a proporcja jest banalna - na jedną szklankę octu cztery szklanki wody.
Zobacz wideo
Najlepsza zalewa do śledzi w occie
Składniki:
filety śledziowe, wcześniej wymoczone z nadmiaru soli
3 białe cebule
1 szklanka octu spirytusowego
4 szklanki wody
6-8 listków laurowych
łyżka nasion ziela angielskiego
łyżka cukru
łyżka soli
Sposób wykonania:
Do garnka wlej w odpowiedniej proporcji wodę i ocet. Dodaj przyprawy i zagotuj.
Cebulę pokrój w piórka i dodaj do zalewy, jak już się zagotuje. Następnie wyłącz palnik, a zalewę pozostaw do lekkiego ostygnięcia.
Przygotuj duży słoik i włóż do niego odsolone i pokrojone na kawałki płaty śledziowe. Następnie zalej zalewą razem z cebulą. Pozostaw w chłodnym miejscu, by smaki się przegryzły.
Takie śledzie są idealne nie tylko na Boże Narodzenie, lecz także na każdą większą imprezę. Od jakiegoś czasu robię je regularnie i muszę przyznać, że nie tylko ja się nimi zajadam.