Zalewa do śledzi z cebulką na święta. Wychodzą przepyszne, ale mam przez to mały galimatias

Czy można wyobrazić sobie jakiekolwiek święta bez śledzi? Można, ale po co... Dziś mamy dla was przepis na najlepszą zalewę do śledzi z cebulką. Prosto, łatwo i przyjemnie. Tak myślałam - narzeczony spróbował i stwierdził, że są tak pyszne, że chciałby je jeść do końca życia. I teraz nie dość, że muszę robić te śledzie, to jeszcze szukać sukienki ślubnej...

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Jeśli chodzi o śledzie z cebulką, to nie ma opcji, żeby na jakiejkolwiek rodzinnej uroczystości ich zabrakło. Wszystko jest bardzo łatwe, wystarczy trochę cebuli, śledzie solone oraz kilka drobiazgów. Jednak jak kiedyś zrobiłam śledzie z tego przepisu (który jest w mojej rodzinie od dziesięcioleci), to mój luby się w nich zakochał chyba bardziej niż we mnie. Od tamtej pory obie rodziny zajadają się moimi śledziami, a proporcja jest banalna -  na jedną szklankę octu cztery szklanki wody. 

Zobacz wideo

Najlepsza zalewa do śledzi w occie

Składniki:

  • filety śledziowe, wcześniej wymoczone z nadmiaru soli
  • 3 białe cebule
  • 1 szklanka octu spirytusowego
  • 4 szklanki wody
  • 6-8 listków laurowych
  • łyżka nasion ziela angielskiego
  • łyżka cukru
  • łyżka soli

Sposób wykonania:

  1. Do garnka wlej w odpowiedniej proporcji wodę i ocet. Dodaj przyprawy i zagotuj. 
  2. Cebulę pokrój w piórka i dodaj do zalewy, jak już się zagotuje. Następnie wyłącz palnik, a zalewę pozostaw do lekkiego ostygnięcia. 
  3. Przygotuj duży słoik i włóż do niego odsolone i pokrojone na kawałki płaty śledziowe. Następnie zalej zalewą razem z cebulą. Pozostaw w chłodnym miejscu, by smaki się przegryzły. 

Takie śledzie są idealne nie tylko na Boże Narodzenie, lecz także na każdą większą imprezę. Od jakiegoś czasu robię je regularnie i muszę przyznać, że nie tylko ja się nimi zajadam.

Więcej o: