Uszka do barszczu zrobisz z tego przepisu. Będą delikatne i cieniutkie, ale ciasto się nie rozerwie

Kto nie kocha barszczyku z uszkami? Chyba każdy uwielbia tę potrawę, ale przecież nie trzeba czekać aż do Wigilii, żeby zjeść pyszne uszka. Dziś mamy dla was przepis na wigilijne uszka, a dokładniej na ciasto - powinno być cieniutkie.

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Jak zrobić ciasto na uszka do barszczu na święta? Nie jest to takie trudne, ale musisz wiedzieć, że mąka lubi ciepło, Warto ją zaparzyć, żeby ciasto było delikatniejsze i lepiej się składało. Dzięki temu ciasto na uszka będzie cieniutkie, elastyczne i przepyszne. 

Zobacz wideo

Ciasto na uszka 

Składniki:

  • ok. 320 g mąki pszennej, najlepiej typu 450
  • 1 szklanka gorącej wody (250 ml)
  • ok. 40 g masła
  • szczypta soli

Sposób wykonania:

  1. Do miski przesiej mąkę i wymieszaj ją z solą. W rondelku podgrzej wodę i wymieszaj z masłem. 
  2. Do miski dodaj wodę z masłem i zacznij zagniatać ciasto. Zagniataj energicznie, a kiedy składniki się połączą, odłóż ciasto, by odpoczęło. Kiedy ciasto odpoczywa, przygotuj farsz grzybowy. 
  3. Kiedy ciasto już odpocznie, podziel je na części i  każdą z nich rozwałkuj. Następnie z każdej z nich wytnij niewielki krążek. Na środek połóż porcję farszu i szczelnie zalep.

Takie uszka wrzucaj porcjami na osolony wrzątek. Gotuj przez ok. 3-4 minuty od momentu wypłynięcia. Następnie połóż na talerz delikatnie nasmarowany masłem (przez do uszka się nie skleją).

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.