• Link został skopiowany

Rozgrzewająca zupa z przepisu Tomasza Strzelczyka. Sekretem smaku są obłędnie mięciutkie kluseczki

W chłodne dni nic nie rozgrzeje i nie nasyci tak jak obłędna zupa z przepisu Tomasza Strzelczyka. Zamiast skomplikowanych specjałów warto wrócić do prostych produktów i tradycji - smak gwarantują dwa dodatki, które dosłownie rozpływają się w ustach.
Zimowa zupa Tomasza Strzelczyka
Fot. 9orange - Shutterstock / Fot. YouTube Tomasz Strzelczyk

Gdy za oknem śnieg i mróz domowe menu przechodzi prawdziwą transformację. W kuchni o tej porze roku królują sycące i rozgrzewające dania, często nawiązujące do tradycyjnych, polskich smaków. Tomasz Strzelczyk ma na to swój mistrzowski patent w postaci doskonałej zupy. 

Zobacz wideo Chcesz zrobić idealną zupę ogórkową? Nie popełniaj tych błędów

Obłędna zupa z przepisu Tomasza Strzelczyka idealna na zimowy obiad 

Przed nami długi, pochmurne, zimowe popołudnia, dlatego warto nieco zmienić domowe menu, które rozgrzeje, doda energii i przy okazji rozpieści podniebienie. Tomasz Strzelczyk ma na to swój niezawodny patent - zupa jego autorstwa do prawdziwy majstersztyk. Wszystko za sprawą swojskich składników i rozkosznych dodatków. 

Strzelczyk zdradził przepis na zupę, która idealne sprawdzi się w zimowym menu. Wystarczy zadbać o odpowiednią bazę składającą się z boczku, włoszczyzny i solidnej porcji warzyw. Reszta dosłownie robi się sama! Nie może zabraknąć jednak też dodatków. Do naszej rozgrzewającej zupy warto dodać też babcine kluseczki, które dodatkowo wzbogacą smak i rozpieszczą wszystkie zmysły. Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Tomasz Strzelczyk zdradza przepis na rozkoszną i sycąca zupę 

Składniki: 

  • 400 g surowego boczku,
  • 2 marchewki,
  • 4 ziemniaki,
  • korzeń pietruszki,
  • pół selera,
  • cebula,
  • biała część pora,
  • 4 szt. ziela angielskiego,
  • ząbek czosnku,
  • 2 liście laurowe,
  • łyżka majeranku,
  • 2 litry wody i dodatkowo 3 łyżki do kluseczek,
  • 40 g mąki pszennej,
  • jajko,
  • sól, 
  • pieprz,
  • posiekana natka pietruszki.

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od przygotowania włoszczyzny - warzywa obierz, pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do garnka. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy, całość zalej dwoma litrami wody. Gotuj przez pół godziny. 
  2. W tym czasie obierz i posiekaj cebulę, czosnek, a także pokrój boczek w niewielką kosteczkę. 
  3. Mięso wrzuć na suchą, rozgrzaną patelnię. Boczek ładnie się wytopi, dlatego dodatkowy tłuszcz jest zbędny. Gdy nabierze kolorów, dodaj cebulę a na koniec czosnek. Całość zeszklij. 
  4. Przygotuj ziemniaki - powinny być pokrojone w niewielką kostkę. 
  5. Z bazy wyciągnij warzywa. Będziemy potrzebować jedynie marchewki - reszta może trafić do sałatki. 
  6. Do bulionu dodaj ziemniaki i podsmażone warzywa z boczkiem. Całość gotuj do miękkości ziemniaków. 
  7. Teraz pora na ciasto na kluski. Jajko zmieszaj z mąką, solą i odrobiną wody. Masę energicznie mieszaj - powinna być gładka i pozbawiona grudek mąki. Tak przygotowane ciasto nakładaj do zupy łyżką. Po chwili kluseczki będą gotowe.
  8. Na koniec dodaj też ugotowaną i pokrojoną wcześniej marchewkę oraz posiekaną pietruszkę. Zupę dopraw do smaku i gotowe, smacznego! Więcej przepisów Strzelczyka można znaleźć na kanale YouTube - Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: