Gdy za oknem śnieg i mróz domowe menu przechodzi prawdziwą transformację. W kuchni o tej porze roku królują sycące i rozgrzewające dania, często nawiązujące do tradycyjnych, polskich smaków. Tomasz Strzelczyk ma na to swój mistrzowski patent w postaci doskonałej zupy.
Zobacz wideo Chcesz zrobić idealną zupę ogórkową? Nie popełniaj tych błędów
Obłędna zupa z przepisu Tomasza Strzelczyka idealna na zimowy obiad
Przed nami długi, pochmurne, zimowe popołudnia, dlatego warto nieco zmienić domowe menu, które rozgrzeje, doda energii i przy okazji rozpieści podniebienie. Tomasz Strzelczyk ma na to swój niezawodny patent - zupa jego autorstwa do prawdziwy majstersztyk. Wszystko za sprawą swojskich składników i rozkosznych dodatków.
Strzelczyk zdradził przepis na zupę, która idealne sprawdzi się w zimowym menu. Wystarczy zadbać o odpowiednią bazę składającą się z boczku, włoszczyzny i solidnej porcji warzyw. Reszta dosłownie robi się sama! Nie może zabraknąć jednak też dodatków. Do naszej rozgrzewającej zupy warto dodać też babcine kluseczki, które dodatkowo wzbogacą smak i rozpieszczą wszystkie zmysły. Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Tomasz Strzelczyk zdradza przepis na rozkoszną i sycąca zupę
Składniki:
- 400 g surowego boczku,
- 2 marchewki,
- 4 ziemniaki,
- korzeń pietruszki,
- pół selera,
- cebula,
- biała część pora,
- 4 szt. ziela angielskiego,
- ząbek czosnku,
- 2 liście laurowe,
- łyżka majeranku,
- 2 litry wody i dodatkowo 3 łyżki do kluseczek,
- 40 g mąki pszennej,
- jajko,
- sól,
- pieprz,
- posiekana natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania włoszczyzny - warzywa obierz, pokrój na mniejsze kawałki i wrzuć do garnka. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy, całość zalej dwoma litrami wody. Gotuj przez pół godziny.
- W tym czasie obierz i posiekaj cebulę, czosnek, a także pokrój boczek w niewielką kosteczkę.
- Mięso wrzuć na suchą, rozgrzaną patelnię. Boczek ładnie się wytopi, dlatego dodatkowy tłuszcz jest zbędny. Gdy nabierze kolorów, dodaj cebulę a na koniec czosnek. Całość zeszklij.
- Przygotuj ziemniaki - powinny być pokrojone w niewielką kostkę.
- Z bazy wyciągnij warzywa. Będziemy potrzebować jedynie marchewki - reszta może trafić do sałatki.
- Do bulionu dodaj ziemniaki i podsmażone warzywa z boczkiem. Całość gotuj do miękkości ziemniaków.
- Teraz pora na ciasto na kluski. Jajko zmieszaj z mąką, solą i odrobiną wody. Masę energicznie mieszaj - powinna być gładka i pozbawiona grudek mąki. Tak przygotowane ciasto nakładaj do zupy łyżką. Po chwili kluseczki będą gotowe.
- Na koniec dodaj też ugotowaną i pokrojoną wcześniej marchewkę oraz posiekaną pietruszkę. Zupę dopraw do smaku i gotowe, smacznego! Więcej przepisów Strzelczyka można znaleźć na kanale YouTube - Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA.