Mielone przy nich to oklepana klasyka. Postaw soczyste na kotlety lwowskie z niespodzianką w środku

Zamiast po raz kolejny szykować klasyczne mielone, postaw na nieco odważniejszą wersję mięsnego klasyka. Kotlety lwowskie to soczysta alternatywa, która urzeknie najbardziej wymagających. Kluczem do sukcesu jest ukryta w środku niespodzianka, która nada całości obłędnego smaku i aromatu.

Domowe obiady stały się nudne, a pomysłów na nowe dania brak? Rarytasy z mięsa mielonego wcale nie muszą kojarzyć się jedynie z mielonymi czy sosem bolognese. Przepis na wybornie soczyste kotlety lwowskie rozpieści podniebienie, a o recepturę zapyta sama teściowa! 

Zobacz wideo Robiły go nasze babcie i mamy, czyli tradycyjny kotlet mielony [Kuchnia Hapsa]

Mięso mielone w nowej wersji, czyli kotlety lwowskie z niespodzianką w środku 

Tradycyjna, polska kuchnia pełna jest wspaniałych dan mięsnych i jarskich, jednak nawet najlepsze smaki potrafią się czasami znudzić. Właśnie dlatego domowe menu warto co jakiś czas odświeżyć o jakąś nowość. Idealną propozycją będzie ciekawa alternatywa dla klasycznych mielonych - mowa tu o kotletach lwowskich, które w soczystym wnętrzu kryją niespodziankę. 

Kotlety po lwowsku to przede wszystkim obłędy smak idealny na jesienno-zimową porę. Klasyczne mięso mielone należy odpowiednio przygotować - nie obejdzie się bez dodatku namoczonej w mleku bułce, jajka, przypraw i aromatycznego czosnku z cebulką. Sekretnym dodatkiem jest natomiast porcja żółtego sera, którą zamykamy w środku mięsa. Taki duet smakuje wręcz wybornie i świetnie sprawdzi się na co dzień lub od święta. Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Kotlety po lwowsku, czyli przepis na obłędny obiad 

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego np. z łopatki wieprzowej,
  • mała kajzerka,
  • szklanka mleka,
  • jajko,
  • cebula,
  • ząbek czosnku,
  • 100 g startego sera żółtego,
  • bułka tarta do panierowania,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania: 

  1. Mięso mielone przełóż do dużej miski. 
  2. Kajzerkę namocz w szklance mleka. 
  3. W tym czasie drobno posiekaj cebulkę i podsmaż ją na złoty kolor. Gdy przestygnie, dodaj ją do mięsa razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, odciśnięta kajzerką, solą, pieprzem i jajkiem. 
  4. Całość wyrabiaj jak najdłużej - wówczas mięso będzie miało obłędny smak. 
  5. Weź niewielką porcję mięsa, delikatnie rozpłaszcz je na dłoni, do środka włóż odrobinę tartego sera i formuj estetyczne kotleciki. 
  6. Każdego kotleta panieruj w bułce tartej i smaż na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron. 
  7. Lwowski specjał odsącz na ręczniku papierowym. Serwuj z ulubionymi dodatkami np. puree ziemniaczanym i buraczkami. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.