• Link został skopiowany

Trudno znaleźć placki lepsze od ziemniaczanych. Nam się udało, a to warzywo zwala z nóg

Placki to bardzo szybkie do przygotowania danie obiadowe. Wystarczy połączyć z sobą kilka składników, wysmażyć je i podać ze śmietaną. Najpopularniejsze to te ziemniaczane, lecz jesienią polecamy zamienić to warzywo na coś innego. Przekonasz się, że było warto.
Placki z buraka
Fot. Shutterstock, ElenaVah

Placki warzywne to pożywne i błyskawiczne danie, a z jego przygotowaniem poradzi sobie każdy. Można je wykonać na kilka różnych sposób, z różnymi dodatkami i przede wszystkim różnym składnikiem głównym. Utarło się, że zazwyczaj wykonuje się je z ziemniaków, jednak o tej porze roku zachęcamy do wykorzystywania innych warzyw. My to zrobiliśmy i gwarantujemy, że smak jest tego wart.

Zobacz wideo Serniczki z patelni. Równie pyszne jak tradycyjny sernik

Placki z czerwonych buraków nie są najpopularniejszym obiadem. Tak naprawdę mało kto myśli, by to warzywo przyrządzić w ten sposób. Jednak połączone z cebulą, czosnkiem i przyprawami tworzy niesamowite połączenie smakowe. Można je podawać w sposób wytrawny, jednak zaserwowanie ich ze słodką śmietaną również będzie dobrym ruchem.

Przepis na placki z buraków

Składniki

  • 1 kg czerwonych buraków,
  • duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 jajka,
  • 5 łyżek mąki pszennej,
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju, a gdy będzie gorący, wrzuć na niego warzywo. Podsmażaj przez kilka chwil, do zarumienienia. Pod koniec wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek.
  2. Buraczki podgotuj, następnie pozostaw do wystudzenia, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Do buraków dodaj podsmażone warzywa, a także wsyp mąkę, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Na koniec wbij jajka i całość dokładnie wymieszaj.
  3. Na tej samej patelni, na której podsmażana była cebula, ponownie rozgrzej tłuszcz. Formuj na nim placki, o kształcie przypominającym ziemniaczane. Smaż je z dwóch stron na rumiany kolor. Po wysmażeniu przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Podawaj z ulubionymi sosami. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: