Placki warzywne to pożywne i błyskawiczne danie, a z jego przygotowaniem poradzi sobie każdy. Można je wykonać na kilka różnych sposób, z różnymi dodatkami i przede wszystkim różnym składnikiem głównym. Utarło się, że zazwyczaj wykonuje się je z ziemniaków, jednak o tej porze roku zachęcamy do wykorzystywania innych warzyw. My to zrobiliśmy i gwarantujemy, że smak jest tego wart.
Zobacz wideo Serniczki z patelni. Równie pyszne jak tradycyjny sernik
Placki z czerwonych buraków nie są najpopularniejszym obiadem. Tak naprawdę mało kto myśli, by to warzywo przyrządzić w ten sposób. Jednak połączone z cebulą, czosnkiem i przyprawami tworzy niesamowite połączenie smakowe. Można je podawać w sposób wytrawny, jednak zaserwowanie ich ze słodką śmietaną również będzie dobrym ruchem.
Przepis na placki z buraków
Składniki
- 1 kg czerwonych buraków,
- duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 jajka,
- 5 łyżek mąki pszennej,
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej,
- sól,
- pieprz,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania
- Cebulę obierz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju, a gdy będzie gorący, wrzuć na niego warzywo. Podsmażaj przez kilka chwil, do zarumienienia. Pod koniec wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Buraczki podgotuj, następnie pozostaw do wystudzenia, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Do buraków dodaj podsmażone warzywa, a także wsyp mąkę, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Na koniec wbij jajka i całość dokładnie wymieszaj.
- Na tej samej patelni, na której podsmażana była cebula, ponownie rozgrzej tłuszcz. Formuj na nim placki, o kształcie przypominającym ziemniaczane. Smaż je z dwóch stron na rumiany kolor. Po wysmażeniu przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Podawaj z ulubionymi sosami. Smacznego!
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl