-
Haps
-
Jak przygotować
- Zapisz ten przepis, bo przyda się przed Wigilią. W tej wersji ryba jest smaczniejsza od karpia
Zapisz ten przepis, bo przyda się przed Wigilią. W tej wersji ryba jest smaczniejsza od karpia
Pomimo że mamy listopad, nasze myśli coraz częściej kierowane są w stronę Świąt Bożego Narodzenia. Domowa kolacja musi być przygotowana na tip-top, dlatego już dziś warto znaleźć receptury na najlepsze dania. Ta ryba jest świetnym wyborem, dlatego zapisz ten przepis.
Mogłoby się wydawać, że Święta Bożego Narodzenia są bardzo odległe. Jednak czas tak szybko leci, że już dziś warto zastanowić się, co się poda na wigilijnym stole. Na pewno będą królować ryby, w szczególności karp. Jednak dla tych, którzy za nim nie przepadają, mamy coś smaczniejszego.
Zobacz wideo Łosoś w sosie śmietanowym z pomidorkami i szpinakiem
Dorsz w miękkiej i aromatycznej kiszonej kapuście, będzie tegorocznym hitem podczas świąt. Zniknie jako pierwszy, bo przenikające się w nim smaki zachęcą do skosztowania całą rodzinę. By był jeszcze smaczniejszy, można do niego wrzucić kilka grzybów. One z pewnością dodadzą mu charakteru.
Przepis na rybę zapiekaną z kiszoną kapustą
Składniki:
- 400 g filetów z dorsza,
- 300 g kiszonej kapusty,
- cebula,
- 250 ml bulionu,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 liście laurowe,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- łyżka posiekanej natki pietruszki,
- pół łyżeczki ziół prowansalskich,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Cebulę obierz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej i delikatne podsmaż na nim warzywo. Kapustę kiszoną przepłucz pod bieżącą wodą i drobno posiekaj. Wrzuć ją do cebuli i lekko podsmaż.
- Wysmażone warzywa zalej bulionem i duś przez kilka minut do miękkości. Dodaj do całości liście laurowe, ziele angielskie, zioła prowansalskie i pieprz.
- Gdy kapusta stanie się miękka, ułóż na niej umyte i lekko osolone filety z dorsza. Przykryj wszystko pokrywką i duś na małym ogniu przez około 15 minut.
- Po tym czasie przełóż wszystko do naczynia żaroodpornego i włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz przez około 10 minut. Po upływie tego czasu ryba gotowa jest do podania. Smacznego!
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl