Nie ma to jak słodki karmel z dodatkiem czekolady i chrupiących ciastek. Tego batona chyba nie trzeba nikomu przedstawiać. Popularna reklama napędza apetyt, ale cena sklepowych słodkości może na dłuższą metę odstraszać. My doradzamy, jak zrobić Twixa w wersji domowej. Będzie taniej, a więcej i smaczniej.
Fot. boyarkinamarina / iStock
REKLAMA
REKLAMA
Choć w ostatnich latach na popularności zyskały batony proteinowe i bezcukrowe, to pewne legendy wśród słodyczy nie umierają. Ludzie nadal chętnie kupują podwójnego batona, by następnie wybierać między prawym a lewym. Tymczasem możesz zrobić sobie przysługę i przygotować ciasto typu Twix w domu. Nie musisz obawiać się skomplikowanej receptury i długiej listy składników. Co więcej, ten deser przygotujesz bez pieczenia. Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
REKLAMA
Zobacz wideo Tarta czekoladowa ze słonym karmelem [PRZEPIS]
Składniki:
300 g twardych herbatników,
400 g masy kajmakowej,
250 g sera mascarpone,
1 szklanka śmietanki kremówki,
6 łyżek cukru pudru,
1 tabliczka czekolady mlecznej,
1 tabliczka czekolady deserowej.
Ciasto Twix lepsze niż oryginalny baton. Zero pieczenia i maksymalna radość z deseru
Blachę wyłóż folią, a następnie ułóż dno z herbatników.
Herbatniki pokrywamy częścią masy kajmakowej i przykrywamy kolejną warstwą ciastek.
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. W trakcie miksowania dodajemy mascarpone.
Śmietankową masę przekładamy na herbatniki. Na wierzchu ponownie układamy warstwę ciastek, pokrywamy kajmakiem i przykrywamy herbatnikami.
Jako ostatnią warstwę kładziemy cienką warstwę masy śmietanowej.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy obie czekolady. Polewą dekorujemy wierzch ciasta i odstawiamy do stężenia.
Ciasto najlepiej włożyć na całą noc do lodówki. W tym czasie herbatniki odrobinę zmiękną, a czekolada zastygnie na wierzchu, tworząc słodką skorupę. Taki deser smakuje obłędnie z filiżanką kawy lub herbaty. Istnieje jednak duża szansa, że zawartość blachy zniknie szybciej, niż zdążysz przygotować gorące napoje. Smacznego!