Tu nie musisz wybierać lewego lub prawego. Deser o smaku popularnego batonika zrobisz bez problemu w domu

Nie ma to jak słodki karmel z dodatkiem czekolady i chrupiących ciastek. Tego batona chyba nie trzeba nikomu przedstawiać. Popularna reklama napędza apetyt, ale cena sklepowych słodkości może na dłuższą metę odstraszać. My doradzamy, jak zrobić Twixa w wersji domowej. Będzie taniej, a więcej i smaczniej.

Choć w ostatnich latach na popularności zyskały batony proteinowe i bezcukrowe, to pewne legendy wśród słodyczy nie umierają. Ludzie nadal chętnie kupują podwójnego batona, by następnie wybierać między prawym a lewym. Tymczasem możesz zrobić sobie przysługę i przygotować ciasto typu Twix w domu. Nie musisz obawiać się skomplikowanej receptury i długiej listy składników. Co więcej, ten deser przygotujesz bez pieczenia. Więcej ciekawych treści znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Tarta czekoladowa ze słonym karmelem [PRZEPIS]

Składniki:

  • 300 g twardych herbatników,
  • 400 g masy kajmakowej,
  • 250 g sera mascarpone,
  • 1 szklanka śmietanki kremówki,
  • 6 łyżek cukru pudru,
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej,
  • 1 tabliczka czekolady deserowej.

Ciasto Twix lepsze niż oryginalny baton. Zero pieczenia i maksymalna radość z deseru

  1. Blachę wyłóż folią, a następnie ułóż dno z herbatników.
  2. Herbatniki pokrywamy częścią masy kajmakowej i przykrywamy kolejną warstwą ciastek. 
  3. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. W trakcie miksowania dodajemy mascarpone.  
  4. Śmietankową masę przekładamy na herbatniki. Na wierzchu ponownie układamy warstwę ciastek, pokrywamy kajmakiem i przykrywamy herbatnikami. 
  5. Jako ostatnią warstwę kładziemy cienką warstwę masy śmietanowej.
  6. W kąpieli wodnej rozpuszczamy obie czekolady. Polewą dekorujemy wierzch ciasta i odstawiamy do stężenia.

Ciasto najlepiej włożyć na całą noc do lodówki. W tym czasie herbatniki odrobinę zmiękną, a czekolada zastygnie na wierzchu, tworząc słodką skorupę. Taki deser smakuje obłędnie z filiżanką kawy lub herbaty. Istnieje jednak duża szansa, że zawartość blachy zniknie szybciej, niż zdążysz przygotować gorące napoje. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Agora SA