Ziemniaki stanowią stały element diety niemal każdego Polaka. Nie ma bowiem tygodnia, w którym nie zjedlibyśmy dania na bazie warzyw skrobiowych. Na przestrzeni wieków opracowano setki, jeśli nie tysiące, przepisów, dzięki którym dziś możemy cieszyć się potrawami takimi jak: kopytka, kluski, kartacze, krokiety, placki, zapiekanki i wiele innych. Jaka jest najszybsza forma ich przygotowania? Podpowiadamy.
Wekowane ziemniaki to doskonały pomysł na dodatek do szybkiego obiadu. W zabiegany dzień, kiedy nie mamy czasu na wieloetapowe przygotowania posiłku, często sięgamy po sklepowe "gotowce". W wersji domowej jednak nie tylko smakują one o wiele lepiej, ale i są o znacznie zdrowsze. Kartofle, czy też pyry ze słoika możesz wyciągnąć z lodówki w każdej chwili. Podgrzanie ich czy podpieczenie to z kolei kwestia kilku minut. W tym czasie zapewnisz sobie oraz swoim bliskim pyszny i pożywny obiad. Gotowe ziemniaki możesz dodać do każdej potrawy!
Składniki:
Ziemniaki umyj i obierz, a następnie ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Uważaj jednak, aby ich nie rozgotować - stracą wtedy swoją zbitą konsystencję. Gotowe ziemniaki odcedź, a pozostałą wodę nie wylewaj, ponieważ za moment ci się przyda.
Umieść warzywa w wyparzonych i osuszonych słoikach, a następnie zalej je osolonym wrzątkiem z gotowania. Woda powinna całkowicie pokryć warzywa. Pamiętaj jednak, aby nie zalewać kartofli po sam brzeg. W ostatnim etapie do każdego słoika wlej odrobinę oliwy. Jeśli używasz małych słoików, w zupełności wystarczy jedna łyżeczka. Przy litrowych pojemnikach wlej jedną łyżkę tłuszczu.
Na koniec słoiki dokładnie zakręć i umieść na ściereczce w głębokim garnku. Wlej wodę, tak by sięgała 3/4 wysokości słoików i pasteryzuj warzywa przez ok. 8-10 minut od momentu zagotowania. Po tym czasie wyciągnij słoiki, obróć je do góry dnem i zostaw do ostudzenia. Tak zawekowane ziemniaki mogą leżeć na półce w lodówce, spiżarni czy piwnicy nawet przez rok. Gwarantujemy jednak, że ochota na ich skosztowanie przyjdzie znacznie wcześniej. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl