Ekspresowe ziemniaki do obiadu bez długiego gotowania, pieczenia czy smażenia. Ten patent to istny hit

Ziemniaki to jeden z najpopularniejszych dodatków obiadowych. Nic w tym dziwnego, uniwersalne warzywa można ugotować, upiec, usmażyć, czy nawet ugrillować. Każda z tych opcji wymaga poświęcenia czasu. Jest na to jednak sprytny sposób. Domowe ziemniaki ze słoika zawsze będą pod ręką, gotowe do schrupania.

Ziemniaki stanowią stały element diety niemal każdego Polaka. Nie ma bowiem tygodnia, w którym nie zjedlibyśmy dania na bazie warzyw skrobiowych. Na przestrzeni wieków opracowano setki, jeśli nie tysiące, przepisów, dzięki którym dziś możemy cieszyć się potrawami takimi jak: kopytka, kluski, kartacze, krokiety, placki, zapiekanki i wiele innych. Jaka jest najszybsza forma ich przygotowania? Podpowiadamy.

Zobacz wideo Nie wiesz co zrobić z ugotowanymi ziemniakami? Chrupiący placek z ziemniakami i serem czeka

Genialny patent na ekspresowy dodatek do obiadu. Ziemniaki w tej formie są pyszne

Wekowane ziemniaki to doskonały pomysł na dodatek do szybkiego obiadu. W zabiegany dzień, kiedy nie mamy czasu na wieloetapowe przygotowania posiłku, często sięgamy po sklepowe "gotowce". W wersji domowej jednak nie tylko smakują one o wiele lepiej, ale i są o znacznie zdrowsze. Kartofle, czy też pyry ze słoika możesz wyciągnąć z lodówki w każdej chwili. Podgrzanie ich czy podpieczenie to z kolei kwestia kilku minut. W tym czasie zapewnisz sobie oraz swoim bliskim pyszny i pożywny obiad. Gotowe ziemniaki możesz dodać do każdej potrawy!

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 1 łyżeczka soli,
  • oliwa.

Ziemniaki w słoiku. Sposób przygotowania

Ziemniaki umyj i obierz, a następnie ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Uważaj jednak, aby ich nie rozgotować - stracą wtedy swoją zbitą konsystencję. Gotowe ziemniaki odcedź, a pozostałą wodę nie wylewaj, ponieważ za moment ci się przyda.

Umieść warzywa w wyparzonych i osuszonych słoikach, a następnie zalej je osolonym wrzątkiem z gotowania. Woda powinna całkowicie pokryć warzywa. Pamiętaj jednak, aby nie zalewać kartofli po sam brzeg. W ostatnim etapie do każdego słoika wlej odrobinę oliwy. Jeśli używasz małych słoików, w zupełności wystarczy jedna łyżeczka. Przy litrowych pojemnikach wlej jedną łyżkę tłuszczu. 

Na koniec słoiki dokładnie zakręć i umieść na ściereczce w głębokim garnku. Wlej wodę, tak by sięgała 3/4 wysokości słoików i pasteryzuj warzywa przez ok. 8-10 minut od momentu zagotowania. Po tym czasie wyciągnij słoiki, obróć je do góry dnem i zostaw do ostudzenia. Tak zawekowane ziemniaki mogą leżeć na półce w lodówce, spiżarni czy piwnicy nawet przez rok. Gwarantujemy jednak, że ochota na ich skosztowanie przyjdzie znacznie wcześniej. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: