Niebiańsko mięciutkie kopytka. Trik z mlekiem całkowicie odmieni ich smak, pamiętaj też o proporcjach

Zastanawiasz się przygotować kopytka idealne? To prostsze niż mogłoby się wydawać, jednak warto pamiętać o kilku szczegółach. Dobrze dobrane ziemniaki to połowa sukcesu - dodatek mleka także zrobi swoje. Wlej nabiał w odpowiednim momencie, a otrzymasz miękkie, delikatne kluseczki.

Najprostsze rozwiązania często okazują się być tymi najlepszymi, właśnie dlatego warto poznać przepis na obłędne kopytka. Dzięki temu klasyczny rarytas będzie jeszcze smaczniejszy - poduszeczki wyjdą miękkie i dosłownie rozpłyną się w ustach. Wszystko to za sprawą nietypowego rozwiązania z... mlekiem! 

Zobacz wideo Pokochasz dynię w tej odsłonie. Klasyczne kopytka płaczą z zazdrości

Kopytka wychodzą twarde? Dodaj do ziemniaków ten produkt 

Kopytka to danie, które można podać na wiele sposobów, dzięki czemu prawie nigdy się nie znudzą. Warto jednak pamiętać, że bez dobrej bazy ani rusz. Właśnie dlatego postanowiliśmy zdradzić patent, dzięki któremu kluseczki wyjdą idealnie puszyste, miękkie i dosłownie będą rozpływać się w ustach. 

Wszystko zależy oczywiście od ziemniaków - bez dobrych warzyw możemy pomarzyć o smacznych kopytkach. Powinny być mączyste, typu C np. ryza, Tajfun, Ibis, Gracja, Bursztyn, Etiuda, Legenda. Zwykle są to więc kartofle gotowane w osolonej wodzie, jednak jest pewien sposób, aby podkręcić ich smak i strukturę. Wystarczy podczas gotowania dolać do nich odpowiednią porcję mleka. Poniżej zdradzamy w kilku krokach jak zrobić takie kopytka - gwarantujemy, że gra jest warta świeczki. Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Przepis na doskonałe kopytka - idealnie miękkie i delikatne 

Składniki: 

  • 1 kg ziemniaków,
  • pół szklanki mleka,
  • 200 g mąki pszennej,
  • jajko,
  • 3 l wody,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • łyżka soli.

Sposób przygotowania: 

  1. Zacznij od obrania ziemniaków. Warzywa pokrój na mniejsze kawałki, zalej zimną wodą, delikatnie posól i postaw na palniku. Dolej także pół szklanki mleka. 
  2. Miękkie ziemniaki odcedź, ostudź i dokładnie rozbij na puree lub przeciśnij przez praskę. 
  3. Do ziemniaków dodaj jajko, sól oraz obie mąki. Formuj estetyczne, gładkie ciasto - najlepiej wałek. 
  4. Podziel wałek na trzy części, z każdej zrób mniejszy i wycinaj skośne kopytka.
  5. Gotuj osolonej wodzie do czasu wypłynięcia. Gotowe kopytka serwuj z ulubionymi dodatkami, smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.