Przygotowywanie słodyczy samodzielnie może być naprawdę satysfakcjonujące. Te ciasteczka z płatków owsianych przygotowuje się szczególnie szybko i łatwo. Nie mają cukru, ale są słodkie i nie sposób im się oprzeć. Są też zdecydowanie mniej kaloryczne od gotowych słodyczy, które można znaleźć w sklepie.
Zobacz wideo Strasznie pysznie ciastka z dwóch składników. Goście będą krzyczeć... z zachwytu
Fit ciastka z płatków owsianych. Lista składników jest banalnie prosta, ale można ją modyfikować.
Ciastka z płatków owsianych smakują obłędnie. Nawet ci, którzy nie znoszą owsianki, będą się nimi zajadać. Są miękkie, wilgotne i słodkie i znikają z talerza w mgnieniu oka. Ciasteczka zrobimy w jednym garnku, nie robiąc bałaganu w całej kuchni. Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Składniki:
- 3 szklanki płatków owsianych,
- 100 g masła,
- 10 łyżek śmietanki 12 proc. lub mleka,
- 4 łyżki kakao,
- pół szklanki słodzidła lub miodu,
- dodatki: płatki migdałów, rodzynki, pestki dyni lub pestki słonecznika, żurawina (opcjonalnie).
Jak zrobić mało kaloryczne ciastka owsiane? Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Do niewielkiego garnka wkładamy masło, kakao, słodzidło lub miód i śmietankę. Podgrzewamy do momentu, aż wszystkie składniki się rozpuszczą.
- Po zagotowaniu gotujemy jeszcze przez około trzy minuty, jednocześnie od czasu do czasu mieszając, by nie przywarły do dna.
- Wyłączamy palnik i do gorącej masy wsypujemy płatki. Mieszamy dokładnie składniki.
- Odstawiamy masę do przestygnięcia na 10 minut.
- Wykładamy tackę papierem do pieczenia. Łyżką formujemy kulki z ciasta, spłaszczamy je i przekładamy na papier. Studzimy w temperaturze pokojowej, a następnie odstawiamy do lodówki na kilka godzin, by stężały. Smacznego!