Wsyp płatki owsiane do garnuszka i dodaj kilka składników. Te ciastka bez cukru można jeść garściami

Wielu osobom płatki owsiane kojarzą się z przykrym obowiązkiem jedzenia owsianki. Jednak przygotowane z nich ciastka to całkiem inna bajka. Zdecydowanie warto je przygotować - szczególnie jeśli jesteśmy na diecie i zależy nam na niskokalorycznych słodyczach.

Przygotowywanie słodyczy samodzielnie może być naprawdę satysfakcjonujące. Te ciasteczka z płatków owsianych przygotowuje się szczególnie szybko i łatwo. Nie mają cukru, ale są słodkie i nie sposób im się oprzeć. Są też zdecydowanie mniej kaloryczne od gotowych słodyczy, które można znaleźć w sklepie.  

Zobacz wideo Strasznie pysznie ciastka z dwóch składników. Goście będą krzyczeć... z zachwytu

Fit ciastka z płatków owsianych. Lista składników jest banalnie prosta, ale można ją modyfikować. 

Ciastka z płatków owsianych smakują obłędnie. Nawet ci, którzy nie znoszą owsianki, będą się nimi zajadać. Są miękkie, wilgotne i słodkie i znikają z talerza w mgnieniu oka. Ciasteczka zrobimy w jednym garnku, nie robiąc bałaganu w całej kuchni. Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl. 

Składniki:  

  • 3 szklanki płatków owsianych, 
  • 100 g masła, 
  • 10 łyżek śmietanki 12 proc. lub mleka, 
  • 4 łyżki kakao, 
  • pół szklanki słodzidła lub miodu
  • dodatki: płatki migdałów, rodzynki, pestki dyni lub pestki słonecznika, żurawina (opcjonalnie). 

Jak zrobić mało kaloryczne ciastka owsiane? Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

  1. Do niewielkiego garnka wkładamy masło, kakao, słodzidło lub miód i śmietankę. Podgrzewamy do momentu, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. 
  2. Po zagotowaniu gotujemy jeszcze przez około trzy minuty, jednocześnie od czasu do czasu mieszając, by nie przywarły do dna. 
  3. Wyłączamy palnik i do gorącej masy wsypujemy płatki. Mieszamy dokładnie składniki. 
  4. Odstawiamy masę do przestygnięcia na 10 minut.  
  5. Wykładamy tackę papierem do pieczenia. Łyżką formujemy kulki z ciasta, spłaszczamy je i przekładamy na papier. Studzimy w temperaturze pokojowej, a następnie odstawiamy do lodówki na kilka godzin, by stężały. Smacznego!  
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.